In ziua de astazi, telefonul mobil este cea mai convenabila metoda de a comunica cu oricine, indiferent de locul in care esti. Din pacate, au aparut unele dovezi care demostreaza ca folosirea telefonului mobil implica anumite riscuri medicale, printre care posibilitatea producerii unor tumori cerebrale. Chiar daca aceste informatii sunt controversate, multe studii recente sustin latura nociva a telefoanelor.
Efecte biologice
Initial, s-a presupus ca singurul efect biologic al undelor eliberate de telefonul mobil ar atinge tesutul celular al omului. Acum, potrivit EM Radiation Research Trust, studiile dezvaluie alte potentiale efecte nocive. Acestea includ un risc mult mai ridicat de formare a cancerului la creier, a tumorilor pe nervul care leaga urechea de creier, sau a deteriorarii genetice a sangelui.
Studiile
Numeroase studii independente au semnalat tot mai multe legaturi intre folosirea telefonului mobil si tumorile pe creier. Dr George Carlo a condus un proiect de cercetare pentru Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA), acesta declarand ulterior ca folosirea telefonului mobil dubleaza riscul cancerului de creier sau de formare a diferitelor tumori. Alte cinci studii asemanatoare, realizate de diferite companii din industria telefoanelor mobile, au ajuns la un rezultat asemanator, insa au concluzionat ca riscurile nu sunt statistic semnificative.
Controversele
Industria telefoanelor mobile isi caracterizeaza produsele drept foarte sigure si nu vede un risc semnificativ in folosirea acestora. Institutul si Universitatea de Cancer din Pittsburgh a avertizat ca este mult mai sigura folosirea hands-free-ului pentru convorbiri, insa, un cadru important al Institutului National de Cancer din America a declarat intr-o conferinta ca noile studii arata siguranta telefonului mobil.
Timpul de dezvoltare
Potrivit EM Radioation Research Trust, riscul dezvoltarii unei tumori craniene creste anual cu 20 de procente in cazul folosirii regulate a mobilului. Alte studii demonstreaza ca riscul unui cancer de creier creste cu cate 5 procente la fiecare 100 de ore vorbite, cei mai afectati fiind adolescentii.
Atentionare
Multe studii precedente nu au gasit nicio conexiune intre telefoanele mobile si tumorile pe cap. Totusi, EM Radiation Research Trust spune ca aceste studii nu sunt complet sigure, deoarece atat copiii cat si tinerii au fost exclusi din studiu, au folosit definitii inventate pentru termenul de ¬folosire regulata a telefonului¬, iar cercetatorii nu au lasat destul timp unei tumori de creier sa se dezvolte si sa fie diagnosticata.
Mai mult, precedentele studii au categorisit utilizatorii de telefoane fixe ca nefiind expusi radiatiilor, chiar daca si telefoanele fixe emit radiatii. Persoanele implicate in studii care au murit sau au fost incapabili sa fie intervievati, din cauza unei tumori sau a altei boli de creier, au fost exclusi din rezultat.