Tatuaje. Riscuri si precautii
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Pentru a-ti face un tatuaj nu ai nevoie decat de cateva ore, dar investesti multe ganduri si cercetari inainte de a-l face. Iata cateva informatii in cazul in care vrei sa te tatuezi.
Riscurile tatuajelor
Avand in vedere popularitatea tatuajelor, complicatiile sun relativ necomune. Pentru ca un tatuaj iti patrunde in piele, exista posibilitatea unor infectii ale pielii sau alte reactii. Pigmentii de vopsea folositi la tatuaje nu sunt aprobati pentru a fi introdusi sub piele. Efectele pe termen lung ale acestora sunt necunoscute.
Riscuri specifice:
-boli ale sangelui. Daca echipamentul folosit pentru a face tatuajul este contaminat cu sangele unei persoane infectate, poti contacta o boala serioasa de sange: hepatita C, hepatita B, tetanus, tuberculoza si chiar HIV.
-boli de piele. Se pot forma granuloame in jurul tatuajului, mai ales daca tatuajul are si cerneala rosie. De asemenea, pot aparea si arsuri, parti cheloidale.
-infectii ale pielii. Tatuajele pot duce la infectii locale. Simptomele tipice in acest caz sunt: roseata, transpiratie, incalzire excesiva a locului respectiv. Unele infectii sunt rezistente la antibiotice si pot cauza pneumonie, infectii ale sangelui si o durere insuportabila a locului tatuat.
-reactii alergice. Cerneala folosita la tatuat, in special cea rosie poate cauza reactii alergice ale pielii, rezultand in mancarimi in jurul tatuajului. Aceasta poate aparea chiar si la cativa ani de la realizarea tatuajului.
In cazul reactiilor alergice, a infectiilor sau alte probleme ale pielii, este nevoie de medicamente. In anumite cazuri, complicatiile se rezolva doar prin eliminarea definitiva a tatuajului.
Eliminarea tatuajelor
Tatuajele sunt facute pentru a fi permanente, asa ca daca vrei sa il elimini, va fi destul de dificil. Exista cateva tehnici de eliminare, dar e posibil sa ramana o usoara colorare a pielii. Metodele includ:
-operatie cu laserul. Este cea mia cunoscuta metoda de a elimina un tatuaj. Pulsurile de lumina ale laserului trec deasupra stratului de piele,unde energia luminii este absorbita de pigment. Ai nevoie de mai multe sedinte pentru indepartarea tatuajului, dar nu il vei elimina 100%.
-dermaabraziune. Aceasta metoda nu este dureroasa, dar poate lasa cicatrici
-eliminare chirurgicala. Medicul chirurg va taia portiunea tatuata si va uni pielea, dar vei ramane cu cicatrice
In niciun caz nu folosi dupa ureche creme care promit eliminarea tatuajelor. Nu sunt aprobate de Ministerul Sanatatii si risti reactii adverse ale pielii.
Noutati