Daca va este pofta de mancarea japoneza, sau pur si simplu vreti sa incercati in sfarsit ceva sanatos, sushi-ul cu somon afumat este o recomandare ce nu fa gres. Ingredientele naturale si proaspete, continutul tonifiant si gustul foarte bun, nu te vor lasa sa stai prea mult pe ganduri.
Pentru a putea incepe, asigura-te ca ai la indemana urmatoarele:
2 cani medii de orez special pentru sushi
250 g somon afumat
1 pachet de alge Nori
2 cani medii de apa
4 linguri de otet de orez
ghimbir murat
4 castraveti wasabi
sos de soia
Ce trebuie sa faci:
Intai se va clati orezul, dandu-l cu grija prin cateva ape. Apa trebuie sa fie rece.
Se va pune la fiert intr-o oala si 2 cani de apa. Cand incepe sa fiarba se va pune capacul si se va miscsora sursa de foc aproape de minimum. Lasa la foc mic totul pentru aproximativ 30-40 de minute.
Cand se termina de fiert, orezul trebuie scos si lasat sa se raceasca. Dupa ce s-a racit bine, se va lua cate o foaie de alge nori si se va aseaza pe un covoras de bambus (covoras facut special pentru a putea rula sushi).
Pe mijlocul foii de nori se va aseza o cantitate mica de orez (in jur de 2 linguri), si se va stropi cu putin sos wasabi pe deasupra, apoi se aseaza peste orez cateva feliute de somon si de castravete.
Se ruleaza foaia de nori si rulourile obtinute se taie in felii groase de 2-3 cm. Pentru servire se va alatura sosul de soia si ghimbirul murat.
Nu este o reteta grea si nu ar trebui sa ai multe batai de cap, chiar daca nu ai foarte multa experienta in bucuatarie.
Buget redus:
Wasabi si algele nori sunt ingrediente specifice pe care puteti cumpara din orice supermarket, din raioanele specializate. Pretul lor este insa mai ridicat si daca vreti sa gasiti o varianta mai ieftina puteti folosi o conserva de ton, niste ceapa verde tocata marunt si un pic de maioneza.
Sushi-ul este specific bucatariei japoneze si are ca principal ingredient orezul acrit cu otet si combinat cu multe alte ingrediente, cel mai des fiind folosit pestele crud.
Uneori se foloseste tofu in loc de orez.