Suc de soc
6/6860
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Vara. Soare. Caldura mare. Ce metoda poate fi mai buna pentru a-ti potoli decat un suc natural, facut in casa, cu manutele astea doua Bine, alea doua, ca nu ti-l fac eu. Propunerea mea pentru astazi este sucul de soc, caruia in popor ii spunem, socata. Mai jos, vei gasi detalii despre modul de preparare.

Suc de soc

Ingrediente: 1 kg zahar, 10-12 flori de soc mari, 4-5 lamai, 150 g zahar pentru caramelizare, 8 litri apa.

Preparare

Se fierbe zaharul cu trei litri de apa si zeama de la o lamaie, timp de 15 minute. Apoi, se pune totul intr-un borcan de 10 litri, se completeaza cu apa rece, zeama si coaja de la celelalte lamai ramase si florile de soc. Pentru ca bautura sa capete culoare, se vor carameliza cele 150 g zahar si se va `stinge` cu continutul borcanului.

Dupa aceea, se va lasa sa fiarba pana cand se va topi caramelul, iar apoi se va turna tot in borcan, amestecand bine. Pasul urmator este acoperirea vasului de sticla cu un tifon, iar lichidul va fi lasat sa fermenteze 3 ¬ 4 zile, iar in fiecare zi se va amesteca cu lingura in el.

Putina drojdie de bere frecata cu zahar si turnata peste continutul borcanului, va ajuta sucul de soc sa fermenteze mai repede, in aproximativ doua zile. Folosirea drojdiei este optionala, rolul ei fiind numai acela de a grabi fermentatia. In plus, fara ea, gustul socatei va fi mult mai natural si mai placut.

Dupa ce procesul este gata, sucul se va strecura printr-un tifon si se va turna in sticle, iar apoi se va pastra la rece. Socata poate rezista trei ¬ patru luni.

Se consuma intotdeauna rece. Sete buna!