Steroizii, hormoni sintetici care imita actiunea testosteronului, cauzeaza impotenta si alte efecte secundare observate de specialisti de-a lungul timpului. Din dorinta de a obtine un trup de Adonis, barbatii din lumea intreaga abuzeaza de steroizi, fie ca sunt sportivi de performanta sau amatori.
Steroizii anabolizanti favorizeaza cresterea masei musculare, insa atrag dupa sine efecte secundare grave, precum micsorarea testiculelor si reducerea numarului de spermatozoizi (impotenta), calvitia, dezvoltarea glandelor mamare, hipertrofia prostatica si pilozitatea excesiva pe fata si pe corp. In plus, administrarea haotica a steroizilor atrage dupa sine si toxicitatea hepatica, hipertensiunea arteriala, cresterea colesterolului, disfunctiile glandei tiroide, afectiunile renale sau tulburarile de dispozitie.
Ce sunt steroizii
Steroizii sunt compusi sintetici care imita hormonul masculin numit testosteron si care cresc sinteza proteinelor in celule, favorizand acumularea tesutului muscular. Pe plan sexual, pot determina cresterea libidoului, ca pe termen lung sa conduca la micsorarea organului sexual masculin, disfunctii erectile si chiar cresterea sanilor la barbati.
Barbatii care folosesc steroizi anabolizanti sustin ca substantele le induc o stare de euforie si agresivitate suficient de mare, incat sa reziste perfect la stres si sa poata sustine antrenamente mai lungi si mai solicitante.
Steroizii se pot administra oral, injectabil, dermic (plasturi), subcutanat si nazal. Unii steroizi sunt complementari cu altii, de aceea utilizatorii ii combina pentru o eficienta crescuta.
Efectele secundare ale steroizilor
Efectele secundare negative ale steroizilor depind de doza administrata si de perioada folosirii lor, de factori genetici si de asocierea lor cu alte medicamente. Testele de laborator efectuate pe cobai au aratat ca aceste substante anabolizante duc la o crestere a probabilitatii decesului la o varsta prematura.
Din punct de vedere hormonal, cauzeaza schimbari reversibile (reducerea cantitatii de sperma, infertilitate, impotenta) si ireversibile (calvitie, marirea prostatei, dezvoltarea tesutului mamar la barbati).
Steroizii mai pot determina oprirea prematura a cresterii, cresterea exagerata a oaselor si tendoanelor si dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Steorizii orali degradeaza activitatea celulelor hepatice si provoaca acnee, chisturi, ingrasarea pielii si a parului. Sunt posibile si aparitiile de tumori renale si ale prostatei.