Asemeni pielii, parul este alcatuit din mai multe straturi. Invelisul exterior, sau cuticulele, este format din celule moarte, lipite intre ele, asemeni unui zid. Acesta protejeaza stratul interior, sau cortexul.
Factori care pot declansa degradarea parului tau
- hormonii
- alimentatia necorespunzatoare
- stresul
- boala
- medicamentele
- fibroza (procesul de intarire a tesutului din jurul radacinii firului de par)
- poluarea si razele solare
Cum si cat trebuie sa-ti speli parul
Pentru a minimiza riscul ruperii firelor de par, asigura-te ca parul tau este ud inainte de aplicarea samponului. Contactul dintre samponul folosit si firele de par nu trebuie sa depaseasca limita celor 30 de secunde. Dupa acest pas, intervine clatirea parului, care trebuie facuta cu atentie si in mod repetat pentru indepartarea oricaror urme de sampon.
Cele mai simple tratamente pentru un par sanatos
Tratamentul pe baza de ulei de masline si galbenus de ou face minuni pentru par. Dupa un scurt si riguros masaj cu uleiul de masline (cca 2-3 linguri), aplica galbenusul de ou, batut in prealabil, pe firele de par, de la radacini spre varfuri. Dupa 10 minute de asteptare, in care amestecul minune lucreaza in profunzime asupra firelor de par, poti continua procesul obisnuit de spalare - samponare si clatire. Repeta acest tratament o data pe saptamana, timp de o luna de zile, pentru a revigora sanatatea parului tau si a-i reda stralucirea.
O alta metoda recomandata este aplicarea maionezei direct pe parul uscat. Dupa 30 de minute de asteptare, in care maioneza isi face efectul, poti clati si sampona parul nou tratat.
Sorin Henrik, Prieteni.ro