Simturile pestilor

5/5536
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00

Pentru noi, pescarii, dar si pentru cei interesati, este bine sa stim cum "functioneaza" simturile pestilor. In mediul lor, "atacati" din toate partile de noi, pescarii amatori sau profesionisti, incearca sa supravietuiasca.

Vazul la pesti - Ochiul pestelui este la fel, ca structura, cu cel uman, singura diferenta fiind ca pesti nu au pleoape. Acuitatea vizuala a pestilor este insa diminuata din cauza unor factori legati de mediul in care traiesc (adancimea la care se afla, diminuarea luminozitatii, gradul de tulburare a apei), dar si de faptul ca au cristalinul sferic si neacomodabil in raport cu distantele. Aceasta acuitate vizuala depinde si de marimea ochilor, asa incat un peste cu ochii mici este aproape orb. Pestii pot face distinctie intre culorile elementare si intre formele obiectelor. Asa cum credeam, pestele poate sa vada si la suprafata apei, dar doar atunci cand aceasta este linistita. Asa ca, fara prea multa miscare pe mal, domnilor.

Auzul la pesti - Pestii nu percep sunetele, deoarece nu au urechea medie si interna, dar reactioneaza la ele in functie de variatiile de intensitate. In general, si pestii emit sunete, dar doar pentru a-si speria dusmanii, sau in timpul reproducerii.

Mirosul si gustul la pesti - Cele doua simturi sunt reprezentate de doua organe separate. Gustul este perceput cu ajutorul unor noduli senzoriali aflati in buze si pe cerul gurii. Sunt si specii care au acesti noduli peste tot prin mucoasa cavitatii bucale. Mirosul este simtit cu ajutorul senzorilor olfactivi care sunt distribuiti in mici cavitati ce nu au legatura cu cavitatea bucala, dar care comunica in permanenta cu exteriorul prin formarea unor curenti de apa.

Cam acestea sunt cele mai importante simturi ale pestilor. Cam asta ne intereseaza pe cei care vrem sa intelegem mai bine ce se intampla sub apa.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro