Pescuitul este o modalitate prin care sa-ti petreci timpul liber in natura. Sunt studii care au aratat faptul ca acest hobby, prin capacitatea de concentrare necesara oricarui pescar, ajuta la relaxare si chiar meditatie. Cu alte cuvinte, este o activitate ce te poate scapa de stresul acumulat in viata de zi cu zi.
Prin urmare, daca esti un pescar la inceput de drum, uite de ce sfaturi principale sa tii cont pentru primele tale partide de pescuit.
Echipamentul de pescuit: cu ce sa incepi
Inainte de toate, ai nevoie de un echipament minim pentru pescuit. Pentru inceput, vei pescui stationar sau pasiv. Mai precis, vei lansa monturi de pescuit in apa si vei astepta sa prinzi primele tale capturi de pesti mici si medii.
Prin tehnica pescuitului la pluta, cu undita clasica sau lanseta, vei invata si tu sa pescuiesti pe balti, lacuri sau chiar pe rauri. Orienteaza-te catre mulinete stationar universale, recomandate pentru pescuitul generalist. In acest mod, vei invata sa pescuiesti si de la distanta.
Mai pune pe lista urmatoarele:
- Momeala, pe care sa o pui in recipiente tip borcan. De exemplu, poti incepe cu viermusi sau mamaliga cu paine si porumb;
- Minciog, pentru a prinde si detasa pestele din undita (la multe balti este obligatoriu), respectiv un juvelnic in care sa tii pestele capturat;
- Accesorii si unelte precum plumb, plute, carlige, fire de pescuit, respectiv monturi. Pune si un briceag sau cutit in trusa;
- O geanta pentru pescuit este utila, insa mai poate fi utilizat si un rucsac potrivit;
- Ia si un scaun pliant, foarte util pentru locurile in care vei pescui stationar.
Investitiile in imbracaminte si incaltaminte pentru pescuit le poti face ulterior, pe masura ce vei incepe sa practici des acest hobby. Totusi, tine cont de mai multe aspecte in alegerea tinutei de pescuit. De exemplu, nu uita de palaria sau sapca de soare, respectiv cizme sau pelerina de ploaie. Fii cu ochii pe prognoza meteo.
Pescuieste doar in locuri special amenajate
Vei vedea pescari care decid sa pescuiasca in diverse ape publice, unde pescuitul poate fi interzis, cu sau fara permis de pescuit. In niciun caz nu iti recomandam sa faci si tu asta. Cel mai bine, mai ales pentru inceput, alege o balta de pescuit aproape de locuinta, cu sau fara taxa de pescuit.
In plus de asta, administratorii de balti si lacuri pentru pescuit au amenajat locul astfel incat sa ai incluse si diverse facilitati care sa-ti usureze ziua sau zilele petrecute la pescuit. De asemenea, retine faptul ca pescuitul in locurile special amenajate implica cunoasterea si respectarea unui regulament. Fiecare administrator de balta poate aplica tarife suplimentare sau impun o limita de kilograme pentru pestele capturat.
Rabdarea este un factor esential pentru orice pescar
Pescuitul nu este o activitate pentru oricine. Una dintre cele mai importante calitati umane, pe care trebuie sa o ai deja sau sa inveti sa o stapanesti, este rabdarea. In acest sens, sunt destule persoane care nu inteleg utilitatea sau placerea acestui hobby.
Fara rabdare nu poti rezista prea mult pe o balta de pescuit. Sunt situatii in care prada se lasa greu prinsa sau in care pestii mici iti vor manca momeala fara sa se agate de carlig. In astfel de momente trebuie sa isi faca aparitia rabdarea si stapanirea de sine. Asadar, pescuitul este o activitate care tine mult de puterea psihicului tau, fiindca nu intotdeauna vei avea parte de capturi asa cum ti-ai imaginat sau ti-au spus prietenii tai de breasla.
Tainele invatarii pescuitului sunt destule, insa, ca in orice hobby, este esential sa-ti doresti sa descoperi. Daca ai ocazia, mergi la pescuit cu pescari care au experienta si te pot invata multe lucruri utile. Cu o parte dintre ei te poti chiar imprieteni la iesirile pe balta.
Sursa foto: Shutterstock.com