Sfaturi si diete orientale
6/6906
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Traditia orientala spune ca dieta trebuie sa fie in concordanta cu propria noastra constitutie. Daca aveti o structura "fierbinte", concepeti o dieta bazata pe "racoritoare": fructe si legume din belsug si peste in locul carnii de porc. In cazul vostru, consumul de alcool trebuie facut cu masura.

O persoana "rece" insa, va avea nevoie de o dieta "calda": mancaruri cu carne bine condimente si legume fierte la foc mic sau inabusit. Alimentele crude si ceaiul care racoresc, pot fi inlocuite cu succes de o cana de vin rosu la fiecare masa de pranz.
Dar nu orice gospodina din Europa e in stare sa prepare mancare orientala. Asadar, ce-i de facut Inlocuiti retetele traditionale cu adoptarea unor principii la fel de orientale si la fel de sanatoase.

Iata cateva sfaturi:
- cand sunteti la masa, ganditiva la lucruri frumoase si evitati-le pe cele "inestetice"
- incercati sa va relaxati in timpul mesei adoptand o pozitie comoda, nu foarte aplecata deasupra farfuriei pentru a permite mancarii sa alunece usor prin sistemul digestiv
- inspirand aroma mancarii, trageti aer in piept inainte de a incepe sa mancati si reglati-va ritmul cardiac
- mancati incet: mancarea nemestecata da si mai mult de lucru sistemului digestiv, lucru care poate produce probleme digestive
- nu amestecati bauturile cu mancarea: prea multe lichide ingerate laolalta cu mancarea pot dilua prea mult sucurile gastrice afectand astfel digestia, mai bine beti lichide mai multe cu o jumatate de ora inainte de a va aseza la masa sau la o ora dupa ce ati terminat de mancat
- incercati sa controlati "foamea emotionala" ridicandu-va de la masa inainte de a atinge pragul saturatiei
- mancati cat mai multe alimente din zona in care locuiti pentru ca alimentele care au crescut in aceeasi zona cu noi au mai multe sanse sa rezoneze in armonie cu corpul nostru decat cele care au crescut in alt sezon pe cealalta parte a Globului, care sunt necoapte si stropite cu tot felul de substante conservante
- nu uitati sa va bucurati de ceea ce mancati!

Structura energetica a alimentelor este serios slabita de microunde. Felul in care ne gatim mancarea ii afecteaza vitalitatea iar pentru indivizi diferiti sunt necesare metode diferite.

Iata si cateva tehnici simple de care este bine sa tinem seama: supele si mancarurile fierte la foc mic au avantajul de a elibera substantele nutritive cu usurinta in organism si sunt foarte folositoare mai ales celor care au un sistem digestiv slabit. Alimentele fripte insa, sunt indicate in sezonul rece, mai ales pentru cei cu o constitutie "rece".

In ceea ce priveste celebra salata apreciata atat de mult in Europa, ei bine, specialistii chinezi spun ca aceasta se potriveste doar persoanelor celor care au o constitutie "fierbinte". Dar chiar si ei recunosc faptul ca o salata, din cand in cand, ajuta - daca sistemul nostru digestiv este indeajuns de puternic. Pofta buna!

Cornelia Dimofte, redactia StrictMasculin