Sfaturi pentru fotografierea subacvatica

5/5462
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Fotograful profesionist Raul Touzon, care lucreaza pentru National Geographic, va da mai multe sfaturi pentru realizarea de imagini subacvatice.

Adancimea apei

Cu cat va scufundati mai mult, cu atat culorile se pierd. Rosul este prima culoare care se pierde foarte puternic cu cat adancimea apei creste.

Ce aparate iti trebuie

Aveti de ales intre doua tipuri de aparate foto care pot fi adaptate pentru mediul subacvatic: camerele compacte "point-and-shoot" sau DSLR-urile pe care la adancimi mai mari le puteti dota cu lampi externe de lumina.

Comportamentul aparatului in apa

Ar trebui folosit modul "Daylight" - fotografie de zi. ISO ar trebui setat la 100 sau 200 pentru evitarea "zgomotului digital". Pentru profunzimea imaginii folositi setarea intre f8 si f16. Viteza de expunere - pentru o fotografie clara se va folosi 1/125 sau 1/250, iar pentru o una care sa redea subiectul in miscare folositi setarea 1/115.

Lumina naturala

Daca va aflati in apa, sub subiectul de imortalizat, atunci puteti profita de lumina care patrunde in apa pentru a realiza fotografii contrejour.

Lumina artificiala

Adancimea mare de scufundare implica folosirea luminii artificiale: lampa va fi folosita pentru a detecta subiectul de fotografiat, iar blitul va deveni sursa de lumina principala pentru fotografierea in sine.

Macro subacvatic

Fotografia macro subacvatica are cateva reguli diferite fata de cea clasica. Veti renunta la autofocus, dar, mai important de atat este faptul ca aveti nevoie de obiective speciale. Amplasarea luminii se face si ea diferit pentru fotografia macro. Cel mai important: pentru o imagine subacvatica superba, fotografiati noaptea!