Sake, pur si simplu delicios

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Aceasta bautura speciala japoneza, sake, trebuie consumata cu gheata sau dupa ce a fost tinuta la rece. Sunt foarte multe variante ale acestui vin, dar reusita si savoarea gustului sau depind numai de abilitatatea celui care o prepara.
Daca bei sake intr-un restaurant exista o mare probabilitate ca acesta sa fie preparat chiar acolo, de aceea iti recomandam sa ceri chelnerului sa-ti aduca o anumita marca.
In Japonia sunt peste 1600 de companii specializate in prepararea de sake. Fiecare dintre acestea are o reteta proprie pe care o schimba de la an la an, adaugandu-i noi arome sau mirodenii care fac ca bautura din orez sa fie din ce in ce mai savuroasa si incantatoare ca gust.
De cele mai multe ori, sake se pregateste din orez si apa, iar provenienta acestor ingrediente este, de asemenea, foarte importanta in definirea calitatii si gustului final.
Aciditatea apei este vitala, aceasta afectand modul in care aroma se raspandeste in preparat, dar si senzatia de dulce sau sec pe care vinul din orez o va avea.
In functie de gradul de prelucrare al orezului si daca s-a adaugat sau nu alcool in el, sake este de trei feluri.
Honjozo-shu este facut din orez, apa si o cantitate mica de alcool distilat care ii va conferi bauturii un gust sec, uscat. Ginjo-shu este sake preparat din orez macinat mare, apa si in componenta caruia intra sau nu alcool. Daiginjo-shu se face din faina de orez, apa, iar prezenta alcoolului este si de aceasta data aleatorie.
Spre deosebire de vinul din struguri, cel din orez nu trebuie lasat la fermentat timp indelungat, iar apoi sa mai asteptam inca o perioada pana a-l consuma. Din contra, cel mai bun sake este cel proaspat, care sta numai o saptamana la fermentat, iar apoi este baut imediat.
Sake are un gustul special, inconfundabil, unic si poate fi consumat la masa putand insoti preparate precum pastele, fructele de mare si bineinteles orice mancare chinezeasca, vietnameza si nu in ultimul rand, japoneza.
Andrei Georgescu, AskMen.ro
Noutati




