S-a descoperit o noua planeta
8/8515
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Planetele orbiteaza stelele in aceeasi directie in care se rotesc stelele. Toate fac asta, cu exceptia uneia.

O noua planeta a fost descoperita orbitand in sens invers decat celelalte. Steaua, si planeta sa, WASP-17 sunt la aproximativ 1000 de ani lumina distanta de noi. Descoperirea a fost facuta de UK`s Wide Area Search for Planets (WASP), in colaborare cu Observatorul din Geneva. Descoperirea a fost anuntata ieri, dar nu a fost publicata inca intr-un jurnal.

Trebuie sa spun ca este cea mai ciudata planeta din cate cunosc, a declarat Sara Seager, un astrofizician la MIT, care nu a fost insa implicata in descoperirea planetei.

Ce se intampla

O stea se formeaza, cand un nor de gaze si praf si ciocnesc. Indiferent de miscarea pe care o are norul, aceasta se intensifica pe masura ce are loc procesul de condensare, determinand directia de rotatie a stelei.

Cum se formeaza o planeta e mai putin cert; totusi, se stie ca acestea se formeaza din ceea ce ramane in urma formarii stelei: masa de gaz si praf, care se invarte in jurul stelei nou formate, asadar, indiferent de miscarea pe care o are steaua, va deveni si directia de miscare a planetei abia formate.

Coliziunile cosmice nu sunt un fenomen neobisnuit. Luna Pamantului a luat nastere cand planeta noastra s-a ciocnit cu un obiect de marimea lui Marte, dupa teoria astronomilor. Unele luni din sistemul nostru solar sunt pe orbite retrogate, pentru ca, in unele cazuri pentru ca zburau in spatiu singure, dupa care au fost capturate, ca in cazul lunii lui Neptun, Triton.

WASP-17 este cea de-a 17-a planeta descoperita in afara sistemului solar de catre cei implicati in proiectul WASP, care monitorizeaza sute si mii de stele.