Romanul de dragoste al lui Saddam Hussein, un bestseller anuntat in Japonia
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Editura nipona Tokuma Shoten Publishing va publica un roman pe care fostul dictator irakian Saddam Hussein l-ar fi incheiat chiar cu o zi inainte de declansarea interventiei armate americane ce a dus la sfarsitul regimului sau, informeaza ziarul italian La Repubblica, consultat de Rompres.
Romanul se intituleaza Akuma No Dance /Dansul diavolului/ si nu este primul roman al lui Saddam care se traduce, insa in acest caz lucrul care frapeaza este faptul ca e vorba de o poveste de iubire. Tradusa din araba in japoneza de jurnalista Itsuko Hirata, experta in Orientul Mijlociu, si pusa in vanzare intr-o editie economica ce costa 14 dolari, cartea are probabil valoare mai degraba ca document istoric privind ideologia lui Saddam decat calitati literare. `Nu vrem sa vorbim in numele lui Saddam, din punctul lui de vedere. Pur si simplu aceasta carte ne ajuta sa intelegem poporul irakian si modul sau de a gandi`, a declarat Koichi Chikaraishi, directorul editorial al Tokuma.
Intriga cartii este in esenta una antisionista si anticrestina. Cartea povesteste despre un trib valoros care traieste pe malul fluviului Eufrat cu 1.500 de ani in urma si lupta impotriva unui invadator pe nume Ezechiel. Datorita curajului fetei seicului si al unui erou arab, inamicul va fi infrant. Mai frapante decat subiectul au fost cu siguranta peripetiile care au dus-o pana la Tokio. Saddam a incredintat manuscrisul fiicei sale, Raghad, practic in ajunul primelor bombardamente ale SUA impotriva Irakului. Ea insasi a fugit in Iordania, unde a incercat sa publice romanul. Nu a reusit, insa, fiind considerat prea periculos si destabilizator pentru autoritatile de la Amman sa publice aceasta fenomenologie a spiritului dictatorului.
Potrivit lui Hirata, Saddam a contat mult pe aceasta carte ca mesaj pentru a ridica moralul poporului sau, ilustrand si in acest caz impletirea puternica a egoului tiranului cu cel al scriitorului. In Iordania au circulat putine copii pirat ale cartii.
Raghad a afirmat, mai degraba ca demers de marketing decat din respect pentru adevar, ca tatal sau a scris ultimul cuvant al cartii la 18 martie 2003, in ajunul razboiului. Unul dintre avocatii colegiului de aparare a dictatorului a fost cel care scos la lumina manuscrisul, iar in aprilie 2005 japonezii s-au oferit sa il publice. Saddam a mai scris si alte trei romane: `Zabibah si regele` / publicat tot in Japonia/, `Citadela fortificata` si `Oameni si un oras`. Intriga este asemanatoare: protagonistul este intotdeauna un lider politic care, din cand in cand se sacrifica pentru binele poporului sau, vine la putere pentru acelasi bine, isi povesteste viata si cat bine a facut el poporului.
ROMPRES
Noutati