Rift review:Cel mai nou joc aparut pe clasicul sistem MMO

4/4879
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Sa recunoastem. Rift este un joc bine facut de la cap la coada. Produs de noile studio-uri Trion World, Rift a fost lansat intr-un moment perfect pentru a atrage atentia fanilor de MMO. De ce spun asta Daca nu ati avut internet in ultimele luni, va anunt ca gamerii au devenit foarte nerabdatori in asteptarea unor jocuri, neterminate inca, cum ar fi Tera, Guild Wars 2 si chiar Diablo 3. Adevarat, daca ne gandim in termeni de gameplay, Rift nu ofera ceva nou si inovativ, insa exceleaza in clasicul gameplay bine facut.

Cu astea spuse, trebuie sa recunoastem ca si Rift are probleme sale. Lupta, questurile si metoda de craft functioneaza perfect, dar sunt seci din simplul fapt ca au fost realizate in acelasi fel, cu mult timp inainte. Ceea ce impresioneaza la Trion Worlds este faptul ca au lansat un joc, care se vede de la o posta ca este finisat foarte bine si producatorii au acordat o mare atentie detaliilor. Recomand acest titlu tuturor jucatorilor aflati in cautarea unei noi ¬case¬ familiare, insa atrag atentia celor care vor ceva cu adevarat revolutionar. Acum sa intram in detalii.

Cum se vede jocul

Rift este un joc cu o grafica foarte draguta, cand sistemul ii permite. Daca este insa rulat pe un laptop din 1900 toamna, asa va arata si jocul. O configuratie buna ar fi o placa gen nVidia GTX460, 6GB de RAM si un procesor quad-core de peste 3.2 Ghz. Chiar si asa detaliile nu merg pana la Ultra si se opresc la High.

Stilul de grafica este unul fantasy. Pana la urma avem de-a face cu elfi, dwarfi si goblini. Efectele vizuale produse de diferitele actiuni gen ¬Quest accepted¬, etc si stralucirea armurilor si a armelor sunt geniale, singura problema la acest capitol fiind animatia atacurilor melee. Este greu sa-ti imaginezi ca o simpla lovitura de ciomag face mai mult damage decat o bila enorma de foc lansata de un mag.

Cum se aude jocul

Coloana Sonora a jocului se aseamana foarte mult cu muzica din Fallout 3 sau Baldur¬s Gate II: The Throne of Bhaal, o imbinare a sunetelor relaxante cu cele de lupta crancena. Restul sunetelor sunt cele potrivite. Lupii urla ca lupii si goblini urla ca goblinii. Chiar si intensitatea sunetului de fond se schimba intr-un mod interesant cand esti langa un rift deschis.

Caracterele

Una dintre cele mai mari inovatii in Rift este sistemul de clase. Desigur, ca in orice MMO exista healeri, tancuri si clase de damage, dar Trion ofera utilizatorilor liberatea de a-si realiza propriile combinatii. Diferenta consta in asa numita ¬Ascended Souls¬. Clasele din Rift sunt impartite in patru arhetipuri (warrior, rogue, mage si cleric), care in general au rolurile la care te astepti. Fiecare arhetip contine insa variatii numite ¬Souls¬, iar acestea ofera un set diferit de skilluri si abilitati. De exemplu, Clericul din rasa Cabalist va avea skill de damage, in timp ce Shamanul din aceeasi rasa va avea defence mai mare impotriva damage-ului, samd. Aici este frumusetea jocului: optiunea jucatorului chiar conteaza in administrarea punctelor de skill.

Gameplay-ul si povestea

Povestea o puteti citi in intregime pe site-ul oficial al jocului, dar pe scurt este urmatoarea: Zeul mortii, Regulos, a ordonat invazia trupelor sale pe taramurile Telarei. Ca jucator, te poti alia fie cu Guardians (luptatori loiali zeilor), fie cu Defiants (cei loiali tehnologiei).

Daca aveti ceva experienta in MMO-uri, atunci controlul si UI-ul (user interface) din Rift vor fi foarte familiare. Este evident de ce Trion s-a implicat pe aceeasi piata clasica. O companie nou, o multime de bani investiti si o industrie foarte riscanta. Eu personal apreciez decizia studiourilor de a construi pe un loc care s-a dovedit a fi fara ¬cutremure¬ majore.

Totusi, acest confort oferit de Rift este si cel mai sovaielnic. Sistemul de lupta este acelasi pe care l-am folosit cu totii in ultimii 10 ani. Tinta evidentiata, scurtaturile de pe tastatura, pick-up si iar de la capat. Sistemul de questuri este si el similar. Mergi de la NPC la NPC si accepti questuri, dupa care te indrepti spre obiective, omori cativa mobi si te intorci. Faci asta de la lvl 1 la 50. Totul este mult mai incitant in grupuri mari, dar sa fim sinceri, multi oameni (printre care si eu), joaca foarte mult timp de unii singuri. Atunci devine evidenta oboseala jocului.

Din fericire, o alta mare inovatie adusa de Trion consta in invaziile din rifturi, care de cele mai multe ori nu se produc la aceeasi ora si in acelasi loc. Iar cand o zona este invadata, se intampla ceva fenomenal. Se aduna o mare masa de jucatori pentru a opri invazia. Desigur, recompensele sunt pe masura.

Rift nu duce lipsa nici de instante, iar cel mai bun aspect al acestora este economia timpului. Majoritatea instantelor au nevoie de o ora, o ora si ceva pentru a fi realizate, ceea ce este perfect pentru mine si banuiesc ca nu sunt singurul de aceasta parere.

Sistemul de crafting

Craftingul in rift este acelasi cantec vechi si acelasi dans, dar functioneaza. Chiar cred ca nu este necesar sa intru in prea multe detalii. La inceput iti alegi o profesie si un skill de craft. Skinning, foraging, mining¬sunt toate acolo. Poti face armuri, arme, potiuni, rune, etc. Problema este aceeasi ca si in restul MMO-urilor. Ai rabdarea necesara sa craftezi un milion de lucruri neimportante, doar pentru a ajunge intr-o zi la un nivel destul de mare pentru a crafta ceva bun cu adevarat, tinand cont ca recompensele din questuri pot sa fie chiar mai bune Eu nu.

PVP-ul

Player vs Player in Rift nu este echilibrat. Si probabil niciodata nu va fi, datorita sistemului de skilluri. Nu cred ca Trion vor omogeniza vreodata toate clasele, deoarece vor distruge punctul forte al acestui joc. Chiar daca PvP-ul in open-space nu este atat de bun si activ precum este in Lineage 2 de exemplu, cel din instante pare foarte interactiv.

Sunt trei mari zone de lupta: Black Garden (keep away), The Codex (capture and defend) si Whitefall Steppes (capture the flag). Indiferent daca pierzi sau castigi in Pvp, poti obtine XP, insa recompensele ¬materiale¬ sunt oferite doar castigatorilor, ceea ce poate deveni frustrant cand nimeresti numai in echipa pierzatoare.

Singura problema a PvP-ului din Rift, cum spuneam si mai sus, este lipsa actiunii in open-space. Chiar si pe serverele de pvp, putini oameni aleg sa se alerge pe afara, asta datorita recompenselor castigate in zonele oficiale de bataie. Dupa parerea mea, cu toate aceste invazii, pvp-urile in open-space ar fi nascut lupte legendare, deci un minus pentru Trion si o oportunitate ratata.

Concluzia

In final, Rift nu este un joc pentru oricine, dar Trion este cu siguranta noua bijuterie a industriei. Felul in care producatorii au demonstrat ca se poate realiza un joc, ne face sa asteptam cu nerabdare urmatoarele lor lansari.