Reguli de igiena orala de care sa nu uiti niciodata.
1/11107
calendar_month 31 Aug 2021, 00:00
Dacă ții la sănătatea ta și își dorești să te bucuri cât mai mult de o viață lipsită de orice probleme medicale, este necesar să acorzi o atenție deosebită stilului tău de viață, dar și igienei tale orale.

Igiena orală este esențială pentru sănătatea generală și calitatea vieții tale. Menținând o igienă orală adecvată vei evita anumite infectii și răni orale, boli parodontale, cariile dentare, pierderea dinților și alte boli și tulburări care îți pot limita capacitatea de a mușca, mesteca, zâmbi și vorbi.

Menținerea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru dinți și gingii. Dinții sănătoși nu numai că îți permit să arăți și să te simți bine, ci îți permit să mănânci și să vorbești corect.

Îngrijirea preventivă zilnică, inclusiv perierea și folosirea aței dentare, te vor ajuta la evitarea problemelor de natură dentară și reprezintă o alternativă mult mai puțin costisitoare și îngrijorătoare decât tratarea afecțiunilor dentare.

Cum îți afectează igiena orală sănătatea?

Cavitatea bucală este plină de bacterii, marea majoritate a acestora fiind unele inofensive. În mod normal, sistemul imunitar și o bună îngrijire a sănătății orale, cum ar fi periajul zilnic și folosirea aței dentare, mențin bacteriile sub control.

Cu toate acestea, fără o igienă orală adecvată, bacteriile pot atinge niveluri care ar putea duce la infecții orale, cum ar fi cariile dentare și boli gingivale.

Ce poți face pentru a-ți menține sănătatea orală?

Dinţii sănătoși necesită o îngrijire de-o viață. Chiar dacă vi s-a spus că aveți dinți frumoși, este crucial să luați măsurile corecte în fiecare zi pentru a avea grijă de ei și pentru a preveni problemele.

Aceasta implică obținerea produselor de îngrijire orală potrivite, precum și atenția la obiceiurile zilnice.

1. Nu te culca fără să te speli pe dinți

Nu este un secret faptul că recomandarea generală este de a peria dinții  cel puțin de două ori pe zi. Totuși, mulți dintre noi continuă să neglijeze spălatul dinților noaptea. Dar periajul înainte de culcare scapă de germenii și placa dentară care se acumulează pe tot parcursul zilei.

2.  Periază-ți corect dinții

Modul în care te speli pe dinți este la fel de important - de fapt, o igienizare orală precară este aproape la fel de nocivă. Periază-ți dinții cel puțin 2 minute, mutând periuța de dinți cu mișcări blânde, circulare, pentru a îndepărta placa. Placa neînlăturată se poate întări, ducând la acumularea de calcul ce favorizează gingivita.



3.  Nu-ți neglija limba

Placa bacteriană se poate acumula și pe limbă. Acest lucru nu numai că poate duce la halenă, dar poate implica și alte probleme de sănătate orală. Spală-ți ușor limba de fiecare dată când te speli pe dinți.

4.  Folosește o pastă de dinți cu fluor

Când vine vorba de pasta de dinți, există elemente mai importante de căutat decât puterea de albire. Indiferent de versiunea pe care o alegi, asigura-te ca aceasta conține fluor. Fluorul creează un scut împotriva cariilor dentare. Acesta funcționează prin combaterea germenilor care pot duce la carii, precum și prin asigurarea unei bariere de protecție pentru dinți.

5.  Nu uita de ața dentară

Mulți dintre cei care periază dinții în mod regulat neglijează ața dentară. Utilizarea zilnică a acesteia reprezintă un mod de a stimula gingiile, de a reduce placa și de a ajuta la scăderea inflamației, dacă este cazul.

6.  Ia în considerare apa de gură

Apa de gură te ajută în trei moduri: reduce cantitatea de acid din gură, curăță zonele greu de periat din jurul gingiilor și re-mineralizează dinții. Astfel, apa de gură creează un echilibru la nivelul cavității bucale și distruge bacteriile nocive.

7.  Consultă medicul dentist cel puțin de două ori pe an

Propriile obiceiuri de zi cu zi sunt cruciale pentru sănătatea bucală generală. Cu toate acestea, chiar și cele mai riguroase ritualuri de igienă orală, este necesară vizitarea unui medic dentist în mod regulat. O vizită la dentist nu numai că poate elimina depunerile de tartru, dar va identifica și potențialele probleme orale.

Igiena orală la copii

Igiena orală e esențială la orice vârstă, inclusiv la copii. În această perioadă ei își pot deprinde o rutină corectă de igienizare a dinților pe care să o respecte de-a lungul vieții.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să păstrați dinții sănătoși și puternici ai copilului:

1.  Folosește o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre;

2.  Asigură-te că cel mic își periază dinții cel puțin 2 minute de două ori pe zi;

3.  Acesta poate învăța extrem de ușor să utilizeze ața dentară;

4.  Programează o vizită la medicul stomatolog la fiecare 6 luni.

Dacă iei în considerare toate aceste sfaturi vei avea parte de un zâmbet sănătos o perioadă extrem de îndelungată.