Reducerea nivelului de colesterol (I)
7/7162
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cum sa scazi nivelul colesterolului sangvin

Randurile de mai jos te vor ajuta sa intelegi mai bine de unde provine colesterolul si ce ai de facut ca sa-l poti reduce.

1. Colesterolul = alimentatie de origine animala

Colesterolul nu se gaseste sub nicio forma in alimentatia de origine vegetala. Daca esti atent la acest mic detaliu vei vedea cat de usor va fi sa reduci nivelul colesterolului tau.

Nu iti spun ca singura optiune este sa devii vegetarian ( nu ca nu ar fi foarte bine pentru organismul tau), dar reducerea alimentatiei de origine animala iti va faca numai bine.

2. Colesterolul sangvin are doua surse

Desi consumul de alimente cu colesterol va aduce automat dupa sine un nivel crescut de colesterol, aceasta nu este singura sursa. Realitatea e ca ficatul fabrica tot timpul colesterol, independent de colesterolul absorbit din alimente. De aceea se spune ca exista doua surse de colesterol: colesterolul exogen, din dieta, si cel endogen, sintetizat de ficat.

La o analiza superficiala, faptul ca ficatul sintetizeaza colesterol practic tot timpul poate parea ca ne pune in situatia unei lupte de la inceput pierduta: degeaba ma straduiesc sa mananc alimente sarace in colesterol, pentru ca ficatul compenseaza oricum.

Este foarte bine sa nu uiti un aspect cam nebagat in seama: faptul ca ficatul are nevoie de o materie prima din care sa fabrice acest colesterol, reprezentata de grasimile saturate. Cu cat exista mai multe grasimi saturate, cu atat ficatul tau va produce mai mult colesterol pe care il va trimite prin sange catre organismul tau. Acest lucru este daunator pentru vase si poate duce la complicatii.

Logica ne face acum sa tragem concluzia:

Mai putine alimente bogate in grasimi saturate inseamna mai putin colesterol eliberat in organism.

Grasimile saturate se gasesc in cele mai dese cazuri in alimente de origine animala: carne, galbenus de ou, produse lactate grase de tipul untului sau a branzei foarte grasa etc.

Scaderea eficienta a colesterolului se poate face practic prin doua mecanisme: intai putem reduce consumul de colesterol si apoi prin reducerea ingestiei de grasimi saturate folosite pentru sinteza de colesterol endogen.