Raceala si gripa: cum putem ameliora simptomele
calendar_month 02 Dec 2021, 00:00
Sezonul rece vine cu distracția sporturilor de iarnă și bucuria sărbătorilor, dar și cu multe neplăceri create de răceală sau de gripa sezonieră. Ce poate fi mai frustrant decât să fii nevoit să stai în casă atunci când prietenii merg în drumeții sau la schi? Remediile pentru răceală și gripă propuse de noi te pot ajuta să depășești mai repede boala și să te bucuri de o viață activă.
Care este diferența între răceală și gripă?
Amândouă sunt infecții respiratorii contagioase, însă cauzate de virusuri diferite. Există aproximativ 200 de virusuri care pot fi cauza răcelii, în timp ce gripa este provocată doar de trei virusuri (virusurile gripale A, B si C, cu mai multe tulpini). E important de știut că nu temperatura scăzută din sezonul rece este cauza îmbolnăvirii, ci faptul că petrecem mai mult timp la interior împreună cu alți oameni, iar virusurile se transmit rapid.
Simptomele de răceală și gripă sunt similare (tuse, durere de de gât, secreții nazale, stare de oboseală), de aceea este ușor să le confunzi. În general, gripa este mai intensă decât răceala, debutează brusc și simptomele se agravează. La gripă apare de cele mai multe ori și febra peste 38 de grade Celsius, pe când la răceală avem stările febrile ușoare (până în 38 de grade).
Deseori gripa este însoțită și de o puternică stare de oboseală, de dureri ale corpului, de frisoane și dureri de cap. Pe de altă parte, la răceală aceste semne sunt rare, fiind caracterizată mai degrabă de nas înfundat, dureri de gât, tuse expectorantă.
Remedii cunoscute pentru răceala și gripă
Dacă intervii încă de la debutul infecției, cele mai bune medicamente pentru răceală și gripă au un efect rapid în ameliorarea durerilor musculare, a febrei și a altor simptome, indiferent că vorbim despre gripă sau despre răceala comună.
Există și o serie de remedii care te pot ajuta să ameliorezi din simptomele neplăcute. Dacă nu te simți mai bine în câteva zile sau ai simptome foarte puternice (dificultăți de respirație, stări de amețeală, etc)[1,2], îți recomandăm să consulți un medic.
Supa de pui
Chiar dacă nu este un tratament în sine, supa de pui este o opțiune grozavă atunci când ești bolnav. Există studii [3] care sugerează că un bol de supă caldă de pui cu legume încetinește mișcarea neutrofilelor din organism. Neutrofilele sunt celulele albe care protejează organismul împotriva infecțiilor. Atunci când se mișcă lent, rămân mai concentrate în zonele corpului care au nevoie de vindecare. În plus, supa fierbinte reduce simptomele de nas înfundat și astfel poți respira mai bine.
Mierea
Mierea are o multitudine de proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Un ceai îndulcit cu miere poate reduce durerea de gât. În plus, un studiu [4] efectuat pe copii mai mari de 1 an a demonstrat reducerea tusei de noapte după consumul unei lingurițe de miere înainte de culcare. Mierea poate fi combinată cu lămâie, scorțișoară, ghimbir, cătină sau chiar usturoi.
Usturoiul
Despre acest aliment știm de la bunicii noștri că este recomandat pentru beneficiile asupra sistemului imunitar. Gargara cu usturoi pentru curățarea gâtului și prevenirea infecțiilor respiratorii face parte din rutina japonezilor, chiar dacă nu există încă studii care să demonstreze acest efect. Cu siguranță este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili beneficiul potențial al usturoiului în prevenirea sau chiar în tratarea răcelii și gripei, însă nu strică să adaugi usturoiul în dietă, atâta timp cât nu îți face rău.
Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant și o vitamină cu un rol foarte important pentru funcționarea corectă a organismului uman. Este importantă pentru formarea mușchilor, a cartilajului, a vaselor de sânge, a colagenului și ajută la absorbția de fier în organism. Nefiind produsă de organism, trebuie să ne luăm Vitamina C din surse externe, cum sunt fructe și legume proaspete.
De-a lungul timpului s-au făcut nenumărate studii pentru a stabili dacă putem considera Vitamina C o soluție de tratament sau prevenție în caz de răceală și gripă. Rezultatele sunt diferite, iar experții nu au putut dovedi beneficiile vitaminei C în astfel de situații, dar au fost cazuri în care durata bolii s-a redus. [5]
Echinaceea
Echinaceea este o plantă originară din Statele Unite ale Americii și Canada, folosită ca medicament de secole întregi. Există nouă specii diferite și din această plantă se folosesc frunzele, florile, radăcinile și semințele pentru a produce suplimente, extrase lichide și ceaiuri.
Și în cazul echinaceei au fost făcute cercetări pentru a stabili eficiența în tratarea răcelii și gripei, însă rezultatele nu sunt concludente. Pe de altă parte, studiile au demonstrat că extrasele de echinaceea au un efect asupra sistemului imunitar, crescând numărul de celule albe care luptă cu infecțiile.[6]
Ghimbirul
Beneficiile ghimbirului asupra sănătății omului sunt cunoscute de secole întregi. Provenind din Asia de Sud Est, India și China, ghimbirul este extrem de prezent în bucătăria locală. Apreciat pentru gust și aromă, ghimbirul este recunoscut și pentru proprietățile medicinale. Ceaiul de ghimbir este recomandat încă de la debutului răcelii sau gripei, pentru că are efect în reducerea febrei. Există studii care demonstrează că rădăcina proaspătă de ghimbir are efecte antivirale. [7]
Pe lângă alimente, anumite medicamente sau suplimente pe care le poți lua pentru a combate răceala și gripa, trebuie să mai menționăm câteva principii extrem de importante de care să ții cont.
Odihna
Organismul tău este într-o continuă luptă cu infecția, iar somnul îi permite să se odihnească și să se recupereze mai repede.
Hidratarea
Este foarte important să ai grijă să nu te deshidratezi, pentru că atunci pot apărea alte complicații. Hidratarea organismului este esențială pentru sistemul imunitar, metabolism, îngrijirea rinichilor și funcționarea corectă a inimii. Consumă cât mai multă apă, ceaiuri, supe, fructe zemoase, legume.
Menținerea febrei sub control
Febra apare uneori și în caz de răceală, dar de cele mai multe ori este un simptom clasic de gripă. O baie fierbinte ajută atât la scăderea temperaturii corporale, cât și la desfundarea nasului, pentru a putea respira mai bine.
Aerisirea și umiditatea aerului
Gripa se răspândește mai ușor atunci când mediul este uscat. De aceea se recomandă să ai grijă la nivelul de umiditate din casă. Poți folosi un umidificator sau un bol cu apă pus deasupra caloriferelor fierbinți. Poți adăuga și câteva picături de ulei de mentă, coajă de portocală, ulei de eucalipt. Umiditatea crescută din încăpere te va ajuta și să respiri mai ușor atunci când ai nasul înfundat. De asemenea, nu uita să aerisești camera la câteva ore.
[1] https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html
[2] https://www.cdc.gov/flu/treatment/index.html
[3] journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1079188
[4] https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/130/3/465/30142/Effect-of-Honey-on-Nocturnal-Cough-and-Sleep?redirectedFrom=fulltext
[5] https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/vitamin-c-for-common-cold#1
[6] https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/echinacea-common-cold#1
[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23123794/
Noutati