In perioada asta cand vremea ne joaca feste si ne minte ba ca e primavara, ba ca s-a intors iarna, suntem mult mai predispusi racelilor si bolilor de sezon. Un aliment banal care se gaseste in orice bucatarie, are proprietati mai mult decat miraculoase asupra racelilor, bolilor de sezon, a imunitatii noastre si asupra multor alte afectiuni. Despre cine este vorba Despre usturoi.
O dieta bogata in usturoi va ajuta sa lupte cu un tract urinar infectat. Nutritionistii de la Institutul American de Cercetare a cancerului au descoperit ca daca inainte de a fi gatit usturoiul zdrobit este lasat vreme de 10 minute, el va avea de 3 ori mai multi compusi ce lupta cu cancerul decat daca ar fi fost imediat gatit.
Usturoiul are si proprietatea de antioxidant natural - ajuta organismul in lupta impotriva radicalilor liberi. Vitamina C, seleniumul si manganul sunt antioxidanti foarte puternici care protejeaza inima.
Poate fi folosit si ca antiinflamator. Ar fi foarte bine sa mancati usturoi cand sunteti raciti sau aveti gripa sau cand aveti un atac de astm.
Usturoiul omoara bacteriile. El poate distruge unele bacterii care sunt rezistente la medicamente. Unde nu mai punem ca fereste organismul de infectii. Oamenii de stiinta sustin ca are proprietati de antibiotic. Acestea sunt date de continutul de allicin, un compus care se gaseste in usturoiul crud. El se produce numai in momentul in care catelul de usturoi este taiat sau zdrobit.Cu cat este tocat mai marunt sau pisat mai bine, cu atat efectul terapeutic va fi mai puternic.
Poate fi eficace impotriva durerilor de picioare, cauzate de o circulatie sangvina defectuoasa, de un nivel ridicat al colesterolului sau de tensiune arteriala mare. Cum usturoiul le rezolva pe toate, va scapa si de durerea de picioare.Desi mirosul de usturoi nu este potrivit pentru o cina romantica, grecii si egiptenii il preferau pentru proprietatile lui afrodisiace.
In concluzie, usturoiul:
¬normalizeaza metabolismul lipidic;
¬ofera protectie fata de agentii cancerigeni;
¬are actiune detoxifianta eliminand din organism radionuclidele si toxinele;
¬asigura buna functionare a sistemului cardiovas-cular;
¬previne ateroscleroza;
¬este un puternic antioxidant ;
¬are efect antibiotic impotriva unor microorganisme: stafilococ, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, Candida albicans, virusul herpetic;
¬are efect antiparazitar.











