Puterea este o arma greu de manuit pentru foarte multi oameni. Asa cum probabil ati vazut in nenumarate cazuri si probabil ati trait pe propria piele, cea mai mica doza de putere poate schimba radical o persoana.
E suficient sa privesti o persoana care a fost promovata de curand. Schimbarea e evidenta, iar persoana cu pricina devine mai putin interesata de cele care au ramas "sub ele".
Intrebarea care se pune este de ce se intampla acest lucru
Daca intrebi un psiholog, aceasta iti va spune ca oamenii puternici sunt pur si simplu prea ocupati si ca nu mai au timp sa mai relationeze cu cei mai putin puternici.
Cei de la ScienceGymnasium.com au incercat insa sa gaseasca un raspuns la intrebarea de mai sus.
Sukhvinder Obhi - neurolog la Universitatea Wilfrid Laurier din Canada sustine ca puterea schimba radical modul in care functioneaza creierul uman. El a impartit un grup de subiecti in doua - o parte au fost puse in rolul persoanelor puternice si cealalta in rolul persoanelor mai putin puternice.
Cei "lipsiti de putere" au avut de completat un jurnal despre sarcinile pentru care au nevoie de ajutorul altora; iar cei din grupul de putere au fost pusi sa scrie un jurnal de sarcini.
Ambele grupuri au urmarit apoi un filmulet simplu in care o mana strange o minge de cauciuc de mai multe ori cu o anumita monotonie.
Pe parcursul filmuletului, echipa lui Obhi a urmarit creierul subiectilor, in special zona numita "sistemul neuronilor oglinda".
Acest sistem este important deoarece contine neuroni care se activeaza si cand strangi tu o minge de cauciuc, dar si cand mingea este stransa de o alta persoana.
Echipa lui Obhi a vrut sa vada in ce masura sentimentul de putere sau de lipsa de putere va schimba modul in care sistemul oglinda raspunde la o actiune simpla efectuata de o alta persoana.
S-a dovedit faptul ca senzatia de lipsa de putere a amplificat mult sistemul oglinda si ca oamenii au empatizat foarte tare.
Pe de alta parte, oamenii care s-au simtit puternici nu au reactionat deloc la nivelul sistemului oglinda, ceea ce inseamna ca atunci cand s-au simtit puternici, oamenii au intrat mai greu in mintea altor persoane.
"Ceea ce am constatat este faptul ca puterea diminueaza toate formele de empatie. Fie ca esti la munca sau la cina cu familia, totul depinde de modul in care ne adaptam comportamentul nostru la comportamentele altor oameni. Puterea slabeste aceasta abilitate, din pacate", au declarat cercetatorii.
Ei spun ca exista si vesti bune.... Astfel,ᅡ in curand vor aparea cursuri cu ajutorul carora persoanele puternice vor reinvata sa relationeze cu subordonatii lor.