Piticul sangeros al lui Stalin
8/8757
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Aceasta este cea mai cunoscuta porecla data lui Nikolai Ivanovici Ejov fostul sef al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne (NKVD) intre anii 1936-1938. Porecla I se potriveste de minune acestui tortionar. Inaltimea lui nu depasea 1,55m, iar ca si cruzime i-a intrecut pe toti colaboratorii lui Stalin. Perioada in care Ejov a fost in fruntea acestei sinistre institutii corespunde Marii Epurari Staliniste sau a Marii Terori, cum a mai fost denumita. Intiatorul si beneficiarul Marii Terori a fost fara indoiala Stalin care a cautat sa distruga toate ramasitele unei eventuale opozitii politice.

Este putin probabil ca Zinoviev, Kamenev sau Buharin sa mai fi putut initia in aceea perioada, in care Stalin devenise atotputernic, actiuni ostile acestuia dar acest lucru conta destul de putin in ochi tatucului popoarelor. De fapt el a incercat si a reusit prin teroarea instituita inainte de aceasta perioada, dar mai ales in timpul Marii Epurari sa distruga orice element periculos sau forma de opozitie din interiorul celor trei piloni ai unui stat totalitar fie de extrema stanga sau dreapta: aparatul de partid, armata si serviciile secrete. Cu toate ca Stalin s-a folosit de NKVD pentru a elimina principalele cadre al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si ale Armatei Rosii, nici macar NKVD-ul nu a fost ocolit de teroarea stalinita.

Nikolai Ejov s-a nascut la 1 mai 1895 la Sankt Petersburg. Nu a urmat decat cursurile scolii elementare. Timp de sase ani in perioada 1909-1915 a lucrat ca si ajutor de croitor si ca muncitor industrial. In 1915 a fost incorporat in Armata Tarista. Propaganda bolsevica in interiorul armatei tariste era deosebit de puternica si eficienta. Ejov se alatura bolsevicilor in primavara lui 1917 doar cu cateva luni inaintea Revolutiei din Octombrie. A participat la razboiul civil rus din 1919-1921 in cadrul Armatei Rosii. In perioada 1922-1934 a lucrat in interiorul aparatului de partid fiind o scurta perioada intre 1929 si 1930 adjunct al Comisarului Poporului pentruAgricultura.

Aceasta perioda corespunde exact cu renuntarea de catre Stalin la NEP (Noua Politica Economica), sub pretextul ca mica proprietate agrara "produce capitalism zi de zi si ceas de ceas", si cu introducerea in politica agrara aURSS a colectivizarii fortate. Pentru a realiza o asemenea "munca" era nevoie fara indoiala de oameni duri, iar Ejov s-a achitat stralucit de sarcina trasata.

Astfel in 1934 ajunge membru supleant in Comitetul Central al PCUS iar in 1935 ajunge secretar al CC. In urma unei scrisori trimise de Stalin memrilor Biroului Politic la data de 25 septembrie 1936 in care "recomanda" ca fiind indispensabil ca tovarasul Ejov sa fie numit Comisar al Poporului pentru Afaceri Interne, a doua zi a fost "ales" in aceasta functie devenind totodata si membru plin al Biroului Politic.

De ce l-a preferat Stalin pe Ejov in fruntea NKVD-ului pentru a initia si coordona Marea Teroare in locul predecesorului sau Genrik Iagoda Se pare ca argumentul rasial a contat foarte mult in aceasta alegere. Iagoda desi la randul sau a fost un criminal atroce era evreu, pe cand Ejov era rus. In actiunea de epurare Stalin vroia sa elimine si o mare parte din vechii membri ai partidului, Armatei Rosii si NKVD-ului care erau evrei. Mai mult decat atat in timpul colectivizarii fortate si a foametei din Ucraina (1932-1935) care a dus la pierderea a milioane de vieti omenesti, Iagoda a indraznit de cateva ori sa aiba pozitii critice impotriva marelui carmaci.

Preferat atat din aceste motive cat si datorita brutalitatii lui, Ejov a coordonat cu extrema cruzime Marea Teroare. A lasat in foarte mare masura in sarcina subordonatilor sai activitatile de spionaj si contarspionaj extern, concentrandu-si intrega energie pentru represiunea initiata de stapanul sau. Ii facea o deosebita placere sa ancheteze personal, participand la bataia si torturarea detinutilor politici.

Este celebra directiva nr. 00447 semnata de Ejov la 5 August 1937 prin care s-au stabilit cote fiecarei republici de personae care trebuiau pedepsite. Totalul pe care directive il cerea era de 75950 de personae impuscate si de 193000 de personae trimise in lagar. Sefii locali ai NKVD aveau insa permisiunea sa depaseasca aceste cote, fara sa se specifice cu cat. Lucru care s-a si intamplat. Cu acest document incepe perioada cea mai sangeroasa a Marii Terori.

In decursul anului 1938 puterea a inceput sa scada vizibil, culminand cu numirea lui Lavrenti Beria, unul din rivali sai cei mai temuti in functia de agjunct al NKVD. De fapt Ejov incercase eliminarea lui Beria, dar acesta reusise sa il convinga pe Stalin de utilitatea lui si sa scape cu viata. Din acel moment Ejov a inceput sa cedeze in fata presiunii in care traia si sa bea mult, nemaicontand aproape deloc in activitatea NKVD, sarcinile sale fiind preluate de Beria.

Ce a urmat este usor de imaginat pentru oricine. Stalin s-a purtat cu Ejov in stilul tovarasilor de drum. In 11 noiembrie 1938, l-a criticat intr-un articol pentru metodele folosie, in aceeasi zi Ejov si-a dat demisia din NKVD, pe 3 martie 1939 a fost demis dintoate functiile, in aprilie acelasi an a fost arestat, acuzat de spionaj, tradare si homosexualitate, iar in februarie 1940 executat.

Ceea ce este absolut surprinzator este aspectul ca desi Ejov a fost doar un executant principal, dar doar un executant, rusii denumesc perioada Marii Terori drept Ejovscina ( anii lui Ejov). Foarte probabil i-a ramas astfel numele in istorie atat datorita cruzimii sale, fricii si dezgustului pe care o inspira cat mai ales faptului ca exista o mentalitate rasariteana conform careia tarul nu stie de crimele pe care le fac oamenii sai, in consecinta rusii din aceea perioada l-au privit ca fiind mult mai vinovat pe Ejov decat pe Stalin insusi.

N.C., Redactia AskMen.ro