Pestele ne scapa de bolile de inima si diabet

7/7206
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Un nou studiu realizat de cercetatorii koreeni sugereaza ca pestele consumat zilnic ne scapa de doctor, cel putin pe cei mai in varsta dintre noi, informeaza Reuters Health.

Studiul realizat pe 3500 de koreeni adulti, cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, arata ca 57 % dintre cei care au consumat peste in fiecare zi, au un risc mai mic de a dezvolta sindromul metabolic, o afectiune care poate duce la diabetul, boli de inima sau atacuri cerebrale.

Doctorul Merle Myerson, cardiologista si directoare al programului St Luke Roosevelt Hospital Cardiovascular Disease Prevention, a declarat pentru AOL Health ca are anumite dubii in privinta rezultatului studiului.
¬In primul rand, faptul ca studiul a avut loc in Koreea, unde consumul de peste este foarte ridicat, ma face sa am dubii¬, declara doctora.

Potrivit National Health and Nutrition Examination Survey, diagnosticul cu sindromul metabolic ar putea dubla riscul unei persoane de a suferi un atac cerebral sau de o boala cardiaca.

Rezultatul studiului vrea sa scoata in evidenta beneficiile acizilor grasi omega 3, care se regasesc in pesti precum tonul sau somonul.
Mai multe cercetari recente arata faptul ca o dieta bogata in acizi omega 3, ajuta la scaderea nivelului de tricgliceride, micsoreaza presiunea sangelui si, mai exact, reduce rata mortalitatii in cazul pacientilor bolnavi de inima.
Consumatorii de peste au un grad de risc mai scazut, pe o perioada de 3 ani, sa nu dezvolte nici un nivel de zahar crescut in sange, un colesterol ridicat si obezitate abdominala.

Seful studiului, Dr. Inkyung Baik, profesor la Universitatea Kookmin din Seul, a declarat pentru Reuters Health ca doar 12 procente din cei 232 de oameni care au luat parte la studiu si au declarat ca mancanca peste zilnic, au dezvoltat sindromul metabolic, comparativ cu 16 procente din 190 de oameni care au declarat ca mananca mai rar.

Totusi, femeile care au participat la studiu nu au fost atat de norocoase si cercetatorii nu stiu inca de ce. Acestia speculeaza ca femeile nu au consumat atat de mult omega-3, necesar pentru a reduce riscul aparitiei bolii.