Pescuit pe vant
5/5532
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

De foarte multe ori avem programata o partida de pescuit cu prietenii, este vremea super dar, cand ajungem pe balta, incepe sa bata vantul. Asta este o problema. Trebuie oricum sa stim ca vantul "strica" luciul apei si in niciun caz nu perturba activitatea vietuitoarelor ce se afla sub apa, sau atractia lor catre momeala si nada pe care le servim lor.

Un pescar experimentat stie ca vantul sporeste agitatia pestilor si asta inseamna ca putem face ceva capturi frumoase. Cred ca toti am observat ca atunci cand este foarte liniste si pic de vant, pestele vine mai greu, asa ca este posibil sa trebuiasca sa-l cumparam de la alimentara de langa casa.

Nu este totusi rau sa avem putin vant cand suntem la pescuit. In principiu, mai ales pescuitul la undita va fi ingreunat de aparitia vantului, dar cu putina experienta si sfaturi putem sa facem ca acest aparent dezavantaj sa se transforme intr-un avantaj pentru noi. Cert este ca pestii nehotarati, cei care doar miros momeala si pleaca, devin mai insistenti cand afara este vant, avand astfel posibilitatea de a beneficia de mai multa actiune. Pe de alta parte, pestii care stau de obicei mai la suprafata musca mai hotarat momeala aflata acolo unde apa este mai oxigenata.

O greseala pe care o fac pescarii pe vant este aceea de a pune mai multa momeala in ac, ingreunand astfel si firul, dar si partida de pescuit. Cel mai bine este sa incepem prin a observa viteza vantului si directia lui. Asta o facem aruncand pe luciul apaei un obiect usor si care pluteste si determinam aceste necunoscute. Trebuie sa mai stim si ca adancimea pana la care apa este deranjata de vant este egala cu jumatatea distantei dintre varfurile a doua valuri succesive. Bineinteles ca pentru pescuitul la undita vom folosi plute mai lungi si cu varf foarte subtire. Gasim peste tot in comert acele "plute anti-vant" care ne vor usura misiunea.

Haideti sa vedem ce este de facut cand vantul bate din fata, din spate sau din lateral.

Vant din fata

Daca vantul bate din fata, este necesar sa folosim o linie mai grea, si asta pentru a putea sa lansam. Cand directia vantului este aceasta, peste se aduna mai la mal, unde este mai multa hrana decat in larg (musculitele si pestisorii sunt purtati de curenti catre mal). Pentru pescuit cu vantul din fata se recomanda sa folosim o varga lunga si un fir cat mai scurt.

Vant din spate

Daca vantul bate din spate va culca linia pe locul nadit, ceea ce este foarte bine pentru noi. Un alt avantaj este ca putem pescui departe si exact, folosind si mai mult fir. Trebuie insa sa fim foarte atenti cum facem nadirea locului, astfel incat nada sa nu fie luata de curenti si dusa in alta parte.

Vant din lateral

Cand vantul bate din lateral avem o reala problema, deoarece este foarte greu sa lansam si sa ne pastram pe locul nadit. Bineinteles ca daca nu suntem atenti vom avea parte si de foarte multe "muscaturi false" care se vor datora tensiunii induse de curenti firului care nu este bine plasat pe apa. Cand vantul este tare, trebuie sa folosim un suport pentru undita, iar varful unditei trebuie sa fie putin introdus in apa, pentru a permite scufundarea firului. Daca firul ramane pe sau la suprafata apei este greu sa ne dam seama cand peste musca.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro