Nu esti sigur ce profesie sa alegi? Incepe cautarea in 4 pasi simpli care includ si un test de cariera
calendar_month 21 Dec 2021, 00:00
In copilarie, toti ne imaginam ce vrem sa fim cand vom creste mari. Ni se parea ca totul este posibil, pentru ca inca nu stiam despre dificultati. Dar de-a lungul timpului, a devenit evident ca nu este totul chiar asa de simplu, iar pentru a face fata, ai nevoie de un echilibru intre dorinte si posibilitati.
Articolul te va ajuta sa rezolvi o problema atat de dificila precum alegerea sau schimbarea unei profesii, dar si despre faptul cum un test de cariera te poate ajuta in aceasta alegere.
Cum sa determini calea de dezvoltare
In alegerea unei profesii, care este o sarcina dificila si responsabila, te poate ajuta un test de inteligenta. Astfel ca tu sa intelegi ce cunostinte ai si in ce domeniu ai putea sa excelezi. Totodata, poti face si un test de aptitudini profesionale si sa incerci in acest mod sa fii un pic mai aproape de posibilitatea de a lua anume pe un drum si nu pe celalalt.
Acesti 4 pasi te vor ajuta sa te intelegi pe tine insuti si sa iei decizia corecta:
Pasul 1: Intelege ce iti place cu adevarat
Aproape orice ocupatie poate deveni un loc de munca. Pune-ti intrebarea „Ce imi place?” si ramai pe ea deocamdata. Nu te grabi sa treci la urmatorul nivel. Ia in considerare raspunsul corect si scoate restul din cap. Nu te gandi la salariu, prestigiu sau alti factori. Deocamdata, sarcina ta este sa intelegi ce esti cu adevarat gata sa faci pentru o lunga perioada de timp. Cine esti tu din fire? Poate esti atras de comunicarea cu oamenii? Creativitate, sarcini care necesita o abordare creativa? Munca analitica?
Folositi raspunsul ca ghid. Totusi, nu uita ca rationamentul speculativ nu este suficient pentru a determina ce doresti sa faci in viata. Cel mai probabil va trebui sa schimbi mai multe locuri de munca inainte de a gasi o directie cu adevarat potrivita.
Pasul 2. Formuleaza obiective practice
Pentru ce cauti un loc de munca? Ce ar trebui sa-ti dea ea? In mod ideal - sa ofere material, sa aduca satisfactie morala, sa dai ocazia de a te realiza pe deplin.
Ideea e sa nu uiti de ce ai nevoie in acest moment. Daca acestia sunt bani, nu este nimic rusinos intr-un asemenea pragmatism. Trebuie sa fii realist, deci, munca trebuie sa se potriveasca stilului de viata actual.
Pasul 3. Evalueaza perspectivele
Este important sa analizezi ce te asteapta atunci cand alegi o anumita profesie. Acest lucru te va ajuta sa eviti asteptarile dezamagite. Prin urmare, pentru a obtine cea mai completa imagine a profesiei, ar fi bine sa faci urmatoarele:
- Citeste cu atentie fisa postului;
- Cere sfatul persoanelor care lucreaza in specialitatea aleasa
- Fa un stagiu practic, daca este posibil.
Pasul 4. Atentie la greselile comune
Nu poti prevedea totul. Cu toate acestea, exista unele dintre cele mai frecvente greseli pe care le poti evita. Aici sunt cativa dintre ele:
1. Nu-ti sacrifica interesele si viata personala pentru castiguri financiare.
2. Nu alege pozitii nepromitatoare.
3. Fii pregatit sa iti justifici statutul, sa nu incalci etica corporativa, sa respecti disciplina muncii si sa ai abilitati de comunicare in afaceri.
4. Fa alegerea corecta si nu neglija aceasta instructiune simpla, deoarece munca este ceva care iti va lua opt ore pe zi.
5. Foloseste toate resursele disponibile.
6. Fa niste teste de consiliere in cariera, consulta-te cu experti psihologi, cautati informatii despre diferite profesii, discuta cu reprezentantii acestora, etc.
Astfel, cu cat stii mai multe despre tine si despre potentialele domenii de activitate, cu atat este mai usor sa faci alegerea corecta in cariera.
Noutati