Cele mai mari lacuri ale planetei s-au incalzit semnificativ in ultimii 25 de ani, datorita schimbarilor climatice, anunta agentia spatiala americana NASA, anuntand primul astfel de studiu din istorie, realizat pe lacuri.
Cercetatorii Philipp Schneider si Simon Hook, de la laboratoarele Nasa Jet Propulsion din Pasadena, California, au folosit date oferite de sateliti pentru a masura temperatura de la suprafata, a peste 150 de lacuri din toata lumea.
¬Acestia au observat ca media de incalzire la fiecare 10 ani este de 0,81 grade Fahrenheit, cu un maxim ajungand si la 1,8 grade Fahrenheit¬, se relateaza intr-un comunicat oferit de NASA.
Cercetatorii au descoperit ca ¬cea mai mare si cea mai consistenta zona de incalzire s-a inregistrat in Europa de nord¬, in timp ce ¬incalzirea a fost mai scazuta in sud-estul Europei, in jurul Marii Negre, Marii Caspice si in zona Kazakhstanului¬.
Acelasi lucru se poate observa si in afara Europei, unde lacurile Siberiei, Mongoliei si cele din nordul Chinei dau semne de incalzire. Sud-vestul Statelor Unite experimenteaza acelasi trend, in zona Marilor Lacuri, in timp ce la tropice nu este o diferenta foarte mare.
¬Analizele noastre ofera o noua baze de date pentru studiul impactului climei asupra formelor de relief de pe Pamant¬, declara Schneider, autorul studiului publicat in aceasta saptamana in jurnalul Geophysical Research Letters.
¬Rezultatele arata efecte negative asupra ecosistemului, ceea ce ne dovedeste inca o data ca o mica schimbare a temperaturii apelor poate conduce la o catastrofa globala¬.
NASA a realizat aceste studii pe lacuri care au cel putin 500 de km patrati, pentru ca rezultatele sa nu fie influentate absolut deloc de schimbarile temperaturii pe uscat.