Modelismul ca hobby
5/5477
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Nu e o joaca pentru copii, ci este o pasiune in toata regula. Are nevoie de timpul tau si la fel ca o partenera sau un loc de munca, modelismul cere atentie si dedicare.

Pe piata gasesti multe machete, de categorii diverse. Poti opta intre avioane, masini, elicoptere, figurine si accesorii.

Pentru a realiza corect o macheta, ar trebui sa urmezi cateva etape necesare:

Pregatirile

Verifica cu atentie cutia machetei si schita furnizata de producator pentru a fi sigur ca nu lipseste nici o piesa necesara. Unele piese pot prezenta defecte, lipsuri sau nu sunt de calitate.

Este foarte important sa acorzi atentie acestei etape inainte de a incepe sa realizezi macheta. Urmareste atent prospectul si vezi care sunt partile componente ale machetei si modul in care trebuie asamblate. Respecta indicatiile.

Decuparile de pe rame

Pentru decupare vei avea nevoie de un cleste de tipul celor folositi de electronisti sau existent in trusele de manichiura. Ar mai fi de ajutor si un cutter sau bisturiu foarte ascutit.

Decuparile se fac cu mare atentie pentru a nu strica piesele. Trebuie taiate doar legaturile dintre piese si rame. Daca nu folosesti clestisor, freaca cu taisul cutterului de mai multe ori pe legatura. Nu apasa direct pe ea.

Se decupeaza intai piesele mari si abia apoi cele mici, pe cele mic lasandu-le agatate cu o legatura pentru a le putea colora mai usor. Numeroteaza cu un marker piesele, pentru a sti mai apoi numerele lor din planul de asamblare si a reusi montarea corecta. Nu uita sa indepartezi resturile.

Prima vopsire

Se coloreaza comform planului doar piesele ce vor fi in interiorul machetei. Nu de alta, dar odata montata macheta, nu vei mai putea ajunge la ele.

Asamblarea

Pentru a nu gresi, se recomanda initial o asamblare ¬la rece¬. ¬La rece¬ inseamna fara lipici. Te va ajuta sa vezi exact cum trebuie asezate piesele si care sunt pasii de urmat.

Pentru lipit se vor folosi numai lipiciuri lichide sau vascoase. Pentru uscarea definitiva este necesar ca macheta sa ramana intr-o pozitie fixa timp de cateva ore. Se vor folosi cleme sau elastice pentru a pastra macheta nemiscata si pentru a tine elementele la locul lor.

Vopsirea

Se pot utiliza vopsele atat de tip acrilic, cat si de tip email. Neaparat trebuie verificat in prospect daca sunt restrictii privind tipul de vopsea utilizat. Inainte de vopsire se va spala macheta cu apa calda si putin detergent. Nu apa fierbinte si nu prea mult detergent. Ideea este sa indepartezi urmele de grasime de pe mana, amprentele si praful.

Pentru vopsirea efectiva se va utiliza aerograful sau pensula. In cazul pensulei se va vopsi in doua etape. Un strat mai diluat intai si dupa uscarea completa a acestuia (minimum 12 ore), se va trece la al doilea strat de vopsea. Miscarile pensulei trebuie sa fi cat mai uniforme pentru a nu ramane urme urate si denivelari datorate stratificarii.

Mici detalii de final

Se vor lipi cu atentie autocolantele sau decalurile cu care vine macheta, dupa ce s-a curatat un pic zona cu o carpa. Se ataseaza si ultimele accesorii: antene, cupole, trenuri de aterizare, arme etc., in functie de fiecare macheta in parte.

Bineinteles pentru cei lenesi, dar care isi doresc asemenea machete, exista si o veste buna. Se gasesc de vanzare machete gata facute!