Mituri despre cancerul de prostata
7/7101
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cancerul de prostata a inceput sa fie o boala din ce in ce mai raspandita. Din acest motiv, in jurul cancerului de prostata au inceput sa se formeze o serie de mituri. Iata cateva dintre acestea.
Mitul 1: Cancerul de prostata este specific barbatilor in varsta
Acesta este unul dintre cele mai raspandite si inselatoare mituri in ceea ce priveste cancerul de prostata. Este adevarat ca majoritatea pacientilor care sufera de cancer de prostata au peste 65 de ani, insa exista si pacienti care nu au trecut de 40 de ani.
Mitul 2: Cancerul de prostata este intotdeauna insotit de simptome
Din pacate, cancerul de prostata este o boala care, in prima faza, nu prezinta niciun simptom. Aceasta este motivul pentru care cei mai multi barbati descopera cancerul intr-o forma destul de avansata.

Astfel, se recomanda controlele medicale periodice, chiar daca nu exista niciun semn, nicio durere sau un simptom care sa para ciudat.
Mitul 3: Cancerul de prostata nu provoaca decesul
Exista 25 de tipuri de cancer de prostata, iar unele dintre acestea pot fi fatale. Din cauza faptului ca, de cele mai multe ori, cancerul de prostata nu prezinta simptome si avanseaza foarte rapid, el poate duce la moarte.
Mitul 4: Cancerul de prostata nu tine de istoricul familial
Daca in familia ta exista un barbat care sufera sau a fost bolnav de cancer de prostasta, riscul ca si tu sa te imbolnavesti este destul de ridicat.
Mitul 5: Tratamentul impotriva cancerului provoaca impotenta sau incontinenta
Este adevarat ca in urma unei interventii chirugicale sau a unui tratament pe baza de radioterapie exista riscul ca unul dintre efectele secundare sa fie incontinenta urinara sau impotenta. Totusi, acest lucru nu este obligatoriu.
Mitul 6: Activitatea sexuala creste riscul de cancer de prostata
Foarte multi barbati au inceput sa creada ca o activitate sexuala intensa marita si ejacularile frecvente sunt responsabile de imbolnavirea cu cancer de prostata. Studiile insa au aratat ca barbatii care fac sex frecvent sunt mai protejati impotriva bolii.