Metode impotriva asteniei de toamna
6/6934
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

Incet dar sigur toamna isi intra in drepturi. Odata cu venirea ei, multi dintre noi incepem sa ne pierdem cheful de munca, devenim mai visatori si, in general, ne simtim mai slabiti. Medicii numesc aceasta stare, "astenie de toamna". Cei mai afectati fug la farmacii si se aprovizioneaza cu medicamente si suplimente alimentare.

Cele mai cautate pastile pentru combaterea asteniei sunt: produsele pe baza de laptisor de matca, ginseng, echinacee, vitamina C si coenzima Q 10. Cei mai conservatori apeleaza tot la capsulele de tipul B complex. Toate stimuleaza imunitatea si intaresc organismul, atunci cand este obosit. Aceste medicamente mai sunt indicate si in starile gripale si de convalescenta intrucat cresc rezistenta la efort si stres. Iar toate acestea sunt frecvent intilnite, in lunile de toamna.

Metodele naturiste pentru combaterea asteniei de toamna castiga insa, teren in fata bulinelor. O vorba din batrani spune ca "un mar pe zi, tine medicul la usa", asa ca fructele consumate in orice cantitate ar putea fi o solutie, iar pietele sunt acum pline de mere, pere, struguri si prune, numai bune de mancat.

Marul contine provitamina A, vitaminele C, B1, B2, B6, biotina, acid pantotenic si vitamina PP. Acest fruct, indragit de majoritatea romanilor, este bogat in saruri si minerale: fier, cupru, zinc, antioxidanti precum si acizi care curata eficient si albesc dintii. Recomandat in starile de surmenaj fizic si psihic, anemie, migrene, marul este bun si pentru alte afectiuni: reumatism, gastrite, boli ale ficatului, infectii intestinale, insomnie, diabet, si lista poate continua.

Prunele, la randul lor, sunt bogate in vitamine din complexul B (B1, B2 - riboflavina, B4, acid pantotenic, vitamina H - biotina, vitamina PP). In plus, au un continut important de antioxidanti. Aceasta caracteristica se intilneste la toate fructele intens pigmentate. Prunele, tinute cateva ore in apa, sunt diuretice, energetice, tonice pentru sistemul nervos, dezintoxifica si stimuleaza ficatul si, mai ales, sunt recomandate in caz de surmenaj, astenie, colica biliara, constipatie, guta, anemie, ciroza hepatica, dischinezie biliara, intoxicatii alimentare, hipertensiune, ateroscleroza, reumatism.

Chiar daca barbatii prefera strugurii in stare lichida, adica sub forma de vin, ei are trebui sa stie ca boabele crude sunt recomandate in cazul mai multor afectiuni, printre care anemie, surmenaj, reumatism, ateroscleroza, hepatita, litiaza biliara si urinara, guta, obezitate. 1-1,5 kg de struguri pe zi, de 2-3 ori pe saptamana poate fi o solutie ideala in curile de slabire.

Cornelia Dimofte, redactia Askmen.ro