Lista legumelor care se pot consuma in cazul unei gastrite erozive
7/7181
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Gastrita consta in afectiunea mucoasei gastrice reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice. Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta care poate duce la cicatrizare sau, dimpotriva, poate duce la complicatii grave reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.

In functie de aspectul mucoasei, gastrita poate fi impartita in: gastrita eroziva si hemoragica; gastrita noneroziva nespecifica si gastrite specifice, caracterizate prin caractere histologice si endoscopice distinctive, specifice unei anumite afectiuni.

Gastrita eroziva hemoragica este intalnita frecvent la consumatorii cronici de alcool, la cei care folosesc ca tratament tablete antiinflamatorii nesteroidiene, precum si la pacientii aflati in stare critica posttraumatica, dupa operatii, arsuri, cu infectii severe sau aflati pe respiratie artificiala. Cauzele aparte ale gastritei erozive sunt reprezentate de hipertensiunea portala, cel mai frecvent intalnita la bolnavii cu ciroza hepatica.

Gastrita eroziva poate cauza un ulcer destul de grav. O dieta bogata in fibre poate preveni complicatiile acestei afectiuni. Majoritatea legumelor sunt bogate in fibre, dar multe dintre ele pot irita gastrita daca produc gaze.

Legumele portocalii

Multe legume portocalii contin beta-caroten, o provitamina care protejeaza mucoasa esofagiana si stomacala impotriva gastritei. Printre cele mai bune legume portocalii putem aminti dovleacul, morcovii, ardeiul gras galben, rosiile galbene, cartofii dulci si porumbul. Chiar daca toate aceste legume se digera usor, unii oameni tind sa se baloneze din pricina rosiilor galbene, a ardeiului galben si a porumbului.

Legumele rosii

Legumele rosii contin o cantitate foarte mare de fibre care ajuta la tratarea gastritei si protejeaza impotriva unor anumite tipuri de cancer. Printre cele mai eficiente legume din aceasta categorie se numara cartofii rosii si sfecla rosie. Multe alte legume rosii precum varza rosie, ardeiul gras rosu si ridichiile produc prea mult gaz si irita stomacul. Evitati rosiile si sucul de rosii pe cat posibil, deoarece aceste legume sunt foarte acide si fac mai mult rau decat bine.

Legumele verzi

Legumele verzi care contin o cantitate ridicata de fibre includ varza de Bruxelles, varza, broccoli, anghinare, sparanghel, ardei verde, fasole verde si ceapa. Din nefericire, aceste legume pot produce si o cantitate mare de gaz in timp ce se digera. Un jurnal de dieta te poate ajuta sa determini care dintre ele pot fi tolerate de organismul tau. Gateste legumele inainte sa le consumi, pentru a usura procesul de digestie.

Legumele mov

Pe langa aportul de fibre aduse organismului, antioxidantii din legumele mov ajuta la prevenirea cancerului, bolilor de inima si atacurilor cerebrale. Cea mai populara leguma mov este patlageaua vanata sau vanata, dar mai exista si alte legume eficiente precum morcovul mov, cartofii mov, ceapa mov, maslinele mov si andivele mov belgiene. Evitati sparanghelul mov si varza mov.

Legumele albe

Legumele albe bogate in fibre ajuta la prevenirea cancerului de stomac si usureaza digestia. Cele mai potrivite in cazul unei gastrite sunt ciupercile, telina si cartofii. Restul acestor legume, precum napul, jicama, conopida si ceapa, produc prea mult gaz in stomac.