Lichiorul de oua e o bautura traditionala pentru seara de Craciun. Acum se prepara mai rar la noi, am cam uitat de ea cu atatea bauturi care mai de care mai bune si mai fine pe care le putem cumpara rapid din magazine. Dar va garantez ca asa ceva nu puteti cumpara de nicaieri. E un lichior-spuma foarte bun. Sa nu uit sa va spun ca e o reteta din NY Times, veche din 1958.
Ingrediente
60 ml cogniac
60 ml bourbon
300 ml frisca
4 oua
70 gr zahar
scortisoara
nucsoara
1 varf cutit sare
1/2 cana lapte (optional, eu nu am pus)
Preparare
1. Separam galbenusurile de albusuri. Frecam galbenusurile cu zahar pana zaharul e dizolvat si compozitia devine o crema de culoare galben deschis.
2. Turnam incet alcoolul peste crema (coniacul si bourbonul) si dam la frigider compozitia pentru 2-3 ore.
3. Adaugam 1/2 lingurita scortisoara (sau dupa gust) in compozitia de galbenusuri.
4. Albusurile le lasam sa ajunga la temperatura camerei. Le batem spuma tare cu un varf de cutit de sare. Le adaugam in compozitia de galbenusuri in 3-4 transe, amestecand usor sa nu se lase spuma prea tare.
5. Batem frisca bine si o adaugam si pe ea in compozitie si amestecam usor. Sa amestecati bine pana la fundul vasului fiindca acolo se aduna alcoolul si trebuie incorporat si el.
6. Dati la rece minim o ora.
7. Puneti lichiorul intr-un bol. Presarati deasupra nucsoara amestecata cu putin scortisoara. Se serveste in pahare cu lingurita fiindca e mai mult un lichior-spuma. E delicios asa.
* daca insa doriti sa aiba o consistenta mai putin spumoasa adaugati o jumatate de cana de lapte peste lichior si atunci il puteti bea din pahare.