Lasagna

6/6778
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Lasagna este un fel de mancare italienesc, care contine straturi de paste speciale pentru acest fel, sos ragu si sos bechamel, apoi, branza mozzarella pentru gratinat. Este intalnit si termenul lasagna al forno, insemnand "lasagna la cuptor", specific acestui preparat fiind pregatirea la cuptor.

Ingrediente:

5 foi de lasagna proaspete
700 de ml. de sos bechamel
800 de ml. de sos ragu
unt pentru uns tava
branza mozarella (sau cascaval) pentru gratinat

Sos Bechamel

Ingrediente (pentru aproximativ 700 ml. de sos):

700 de ml. de lapte integral
50 de grame de unt
70 de grame de faina (pentru un sos mai consistent, se adauga mai multa faina)
sare, piper alb (ceea ce eu azi nu am avut, am pus piper negru)
1 lingurita de nucsoara macinata

Se pune laptele la fiert.Se pune untul intr-o craticioara, pe foc potrivit.In untul topit, se pune faina. Se amesteca repede, pana la completa incorporare a untului in faina, fara, insa, a o rumeni. Se toarna treptat laptele fierbinte, amestecand continuu, cu multa grija, pentru a se evita formarea cocoloaselor. Se fierbe sosul pana se ingroasa, apoi se potriveste gustul cu sare, piper alb macinat (repet, eu nu am mai avut) si nucsoara rasa.Sosul se pastreaza cald pana la intrebuintare; pentru a evita formarea unei pojghite in partea superioara, se imprastie pe deasupra bucatele mici de unt.

Sos ragu:

Ingrediente:

3 cepe medii
1 litru de bulion de tomate de casa, concentrat
150 ml. de vin rosu
3 linguri de ulei de masline
1 mana de ciupercute tocate
1 pahar de supa de pasare
2 foi de dafin
piper,sare,busuioc si cimbru

Preparare:

Intr-o cratita mai degraba larga decat adanca, se incinge uleiul, apoi se adauga ceapa marunt tocata. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga carnea macinata (reteta e o metoda excelenta de a valorifica resturi de friptura). Se caleste carnea impreuna cu ceapa, cam 5 minute, adaugand treptat supa de pasare. Se adauga apoi bulionul (am pus bulion in doua etape, jumatate la inceput si jumatate pe parcursul prepararii) si vinul rosu:

Se amesteca bine, se adauga cateva ciuperci proaspete, tocate marunt, apoi restul de bulion, mirodeniile si dafinul. Sosul, care in acesta faza trebuie sa fie destul de fluid, se fierbe pe foc foarte mic (abia - abia sa clocoteasca) pana ce scade. Eu l-am fiert aproximativ 2 ore. Scoateti foile de dafin si serviti sosul cu paste fierte, sau folositi-l pentur o delicioasa lasagna, ceea ce am facut eu. In cazul in care cantitatea de sos este prea mare pentru cate paste aveti de servit, se poate congela cu succes, pentru o utilizare ulterioara.

Preparare lasagna:

Se pune un vas incapator pe foc, cu apa sarata, in care se vor fierbe foarte putin foile de lasagna (urmariti instructiunile de pe pachet, exista foi prefierte).Se plonjeaza in apa clocotita foile de lasagna.Se tin 1-2 minute, dupa care se scurg, se trec printr-un jet de apa rece si se aseaza pe prosoape de bucatarie umede, pana la utilizare.Tava se unge cu unt din abundenta, apoi se toarna un strat de sos bechamel, atat cat sa acopere fundul tavii.Se aseaza prima foaie de lasagna.

Deasupra de foaie se pune din nou un strat de sos bechamel.Se continua cu un strat generos de sos ragu.Se respecta aceeasi succesiune in cotinuare: foaie de lasagna + sos bechamel + sos ragu. Sosul ragu trebuie complet distribuit in cele trei 4 straturi, din sosul bechamel se pastreaza o rezerva.

Se aseaza ultima foaie de lasagna.Se acopera ultima foaie de lasagna cu sosul bechamel pastrat.Tava se infoliaza cu o folie de aluminiu in care se fac cateva perforatii si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se indeparteaza folia de aluminiu si se distribuie feliile de mozarella deasupra.Se mai da la cuptor pana se topeste si se gratineaza.

Pofta buna!