Lansarea rachetei HELEN a fost reprogramata pentru inceputul anului viitor

2/2418
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00
La sfarsitul saptamanii trecute, ARCA a planificat lansarea din largul Marii Negre a rachetei spatiale ¬Helen¬, ca zbor de test inainte de competitia oficiala ¬Google Lunar X Prize¬ ¬ o competitie ce are ca scop trimiterea pe Luna a unui dispozitiv care sa transmita date pe Pamant. Lansarea efectiva a rachetei a fost amanata intrucat condiiile meteorologice au impiedicat buna desfasurare a operatiunilor. Lansarea primei rachete spatiale romanesti a fost reprogramata pentru inceputul anului viitor.

Echipa ARCA a fost prezenta intre 13 si 15 noiembrie in largul Marii Negre, pe nava militara ¬Constanta 281¬, unde urmau sa aiba loc lansarea rachetei ¬Helen¬. Lansarea propriu-zisa a fost amanata din cauza conditiilor meteo. Curentii puternici de apa au rasucit balonul pe suprafata marii, impiedicand umflarea acestuia in totalitate. Echipa ARCA, ajutata de scafandrii militari, a incercat sa stabilizeze balonul dar procedura a durat prea mult iar radiatia solara, necesara pentru a incalzi aerul din balon, i-a pierdut din intensitate, eliminand ansele unei bune desfaurari. Lansarea rachetei ¬Helen¬ a fost reprogramata pentru inceputul anului viitor.

Dumitru Popescu, Presedinte ARCA, declara: ¬Operatiunea de sambata a fost un test a carui experiena ne va ajuta foarte mult la zborul final. Ne-am fi dorit sa parcurgem de data aceasta toate procedurile de lansare stabilite. Curenii de apa ne-au impiedicat insa, rasucind balonul pe care noi si echipa de scafandri militari am incercat sa-l stabilizam pe suprafata apei. Orele au trecut luptandu-ne efectiv cu marea, iar soarele, esential pentru a incalzi aerul din balon, si-a pierdut din intensitate, obligandu-ne sa amanam operatiunea.¬

Lansarea rachetei ¬Helen¬ a fost reprogramata pentru inceputul anului viitor, aceasta urmand sa aiba loc tot din largul Marii Negre. La operatiune va lua parte acelasi echipaj ARCA, in stransa colaborare cu Marina Militara care s-a dovedit un partener vital, extrem de important. intreaga echipa care a participat la operaiunile de sambata numara aproape 150 de oameni, fiind formata din echipajul ARCA, personalul Marinei Militare de pe vasul ¬Constanta 281¬, echipa de scafandri militari, Aviatia Militara si ROMATSA ¬ contribuind cu supravegherea spatiului aerian si interdictia de zbor pe durata desfasurarii operatiunilor, intre orele 10 si 15.

¬Testul din acest week-end, in cadrul caruia au avut loc multe premiere, este unul extrem de valoros pentru reuita proiectelor ARCA. Desfaurarea de fore din Marea Neagra i mai ales cooperarea interdisciplinara care s-a derulat, au demonstrat ca acest proiect este important pentru Romania. Vom fi alaturi de echipa ARCA si pe mai departe si le uram succes¬, spune Claudiu Cercel, Director General Adjunct BRD ¬ Groupe Societe Generale

Evenimentele desfaurate sambata in largul Marii Negre au fost transmise in direct de postul de televiziune Realitatea TV, starnind ecouri importante in mass-media locala i internaionala.

Replicile internaionale de felicitare i incurajare nu au intarziat sa apara dupa evenimentele de sambata.

¬Va dorim succes deplin! Ne-am fi dorit sa fim prezenti pentru a va felicita personal. Va mulumim ca ai pus logo-ul X PRIZE pe un dispozitiv atat de frumos.¬ - Peter H. Diamandis, MD Chairman/CEO, X PRIZE Foundation.

In timp ce munca la proiectul ¬Helen¬ continua, ARCA a introdus Romania pe harta tarilor care dezvolta programe spaiale de anvergura, evenimentul de sambata reprezentand un proiect tehnic fara precedent.