Pentru a-ți menține motocicleta într-o stare perfectă de funcționare și să te bucuri cât mai mult timp de ea, este absolut necesar să-i faci revizii periodice și să ai grijă să-i schimbi uleiul și filtrele. Aceste operațiuni sunt esențiale pentru menținerea duratei de viață a motorului.
Pentru a-ți menține motocicleta într-o stare perfectă de funcționare și să te bucuri cât mai mult timp de ea, este absolut necesar să-i faci revizii periodice și să ai grijă să-i schimbi uleiul și filtrele. Aceste operațiuni sunt esențiale pentru menținerea duratei de viață a motorului.
Uleiul proaspăt asigură o lubrifiere optimă a componentelor motorului, preia căldura din interiorul acestuia, o evacuează în exterior și elimină depunerile de reziduuri din interiorul motorului. În cazul în care folosești motocicleta cu un ulei vechi, motorul se va supraîncălzi și, treptat, va începe să funcționeze defectuos.
Dar totuși, la câți kilometri se face schimbul de ulei la motocicletă?
Este o întrebare cu mai multe răspunsuri, pe care le vei regăsi în cele ce urmează. Cel mai important este să te asiguri că uleiul și filtrele sunt potrivite pentru motocicletă și sunt de calitate. De aici poți afla care sunt tipurile de ulei potrivite pentru motocicleta ta și le poți achiziționa având toate informațiile necesare, fără a avea surprize neplăcute.
În funcție de modelul de motocicletă pe care îl ai și de condițiile de rulaj, intervalul este diferit. În cartea tehnică vei găsi recomandarea producătorului, însă trebuie să știi că intervalul este orientativ, iar felul în care este utilizată motocicleta, tipul de ulei folosit și chiar condițiile atmosferice trebuie luate în calcul. În țările cu poluare ridicată și mult praf, așa cum este și România, intervalul recomandat de producător poate să scadă chiar și până la jumătate. De asemenea, în cazul în care motocicleta este utilizată zilnic, schimbul de ulei trebuie făcut mai repede.
În general, schimbul de ulei se face la fiecare 10.000 de kilometri parcurși, însă există și modele de motociclete, cum ar fi Honda sau Ducati, la care operațiunea va fi îndeplinită la 12.000 și chiar 15.000 de kilometri. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca schimbul să fie făcut mai repede, din cauza condițiilor de mediu și de trafic descrise mai sus. Până la urmă, este o manoperă cu costuri accesibile, astfel că poate fi realizată fără probleme.
Ideal ar fi să faci schimbul de ulei și de filtre la începutul fiecărui sezon, chiar dacă motocicleta a stat mai mult în garaj.
De asemenea, este esențial să folosești doar tipul de ulei cu vâscozitatea recomandată de fabricantul motorului. Pe Quora vei descoperi câteva sfaturi utile despre schimbul de ulei, în funcție de marca motocicletei.
Alte informații utile pentru pasionații de motociclism
Spălarea motocicletei - se clătește cu apă rece pentru îndepărtarea murdăriei, iar apoi este curățată cu un burete sau o lavetă moale, evitând stropirea componentelor sensibile la apă. Detergentul utilizat trebuie să fie unul mai puțin agresiv, iar la final, clătirea trebuie făcută cu multă apă.
Revizii periodice - chiar dacă motocicleta funcționează perfect, este ideal să o duci la o revizie la începutul fiecărui sezon. Pentru siguranța ta este important să te asiguri că totul funcționează în parametri normali.
Accesorii utile - motocicliștii sunt obligați să poarte cască de protecție, însă legea nu face nicio referire la alte echipamente, cum ar fi îmbrăcămintea specială, mănușile și ghetele. Însă orice motociclist știe că o îmbrăcăminte adecvată oferă protecție în plus.
Foto: Pexels