Intrebari si raspunsuri despre serotonina
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Ce este serotoninaSerotonina actioneaza precum un neurotransmitator, o anumita chimicala care ajuta la receptarea semnalelor dintr-o parte a creierului in alta. Desi serotonina ia nastere in creier, 90% se gaseste in tractul digestiv si in sange.
Care este rolul serotoninei in sanatate
Ca neurotransmitator, serotonina ajuta la transmiterea mesajului dintr-o zona a creierului in alta. Datorita raspandirii sale in corp, influenteaza o varietate de functii psihologice si alte functii ale organismului. Din aproximativ 40 de milioane de celule ale creierului, majoritatea sunt inflentate in mod direct sau indirect de serotonina. Intervine in producerea somnului, in procese mintale si afective (depresie si anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva), in functii motorii, in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, in actul vomei, in functii hormonale.
Serotonina poate afecta si functiile sistemului cardiovascular, muscular si variate elemente ale sistemului endocrin. Anti-depresivele actioneaza in general asupra neurotransmitatorului serotonina.
Cu toate acestea, se considera ca depresia este cauzata de numarul prea mic de receptori de serotonina. Ultimele cercetari privind boala psihica schizofrenie arata ca serotonina prezenta in exces, in organism, poate fi cauza acesteia si factor precursor si al altor boli psihice. Mentinerea unui nivel potrivit de serotonina in corpul uman, difera de la un organism la altul, datorita alimentatiei, a modului de viata, etc.
Miscarea fizica creste nivelul de serotonina
Exercitiile fizici pot fcae multe pentru imbunatatirea starii de bine si s-a dovedit ca exercitiile practicate regulat pot fi un tratament eficient pentru tratarea depresiei. Doar 40 de minute de exercitiu fizic practicat in mod regulat auun efect imediat asupra starii de bine.
Femeile si barbatii au aceeasi cantitate de serotonina si actioneaza in acelasi mod asupra creierului si corpului
Studiile arata ca barbatii au ceva mai multa serotonina decat femeile. Dar, reactiile difera in cazul reducerii nivelului serotoninei si ar putea fi unul din motivele pentru care femeile sufera de depresie mai des decat barbatii.
Serotonina are vreo legatura cu Alzheimer sau cu dementa
Intr-un studiu realizat in 2006, doctorii de la cateva centre medicale din America au notat ca pacientii suferinzi de Alzheimer au un mare deficit de serotonina in creier. Ipoteza lor spune ca deficitul s-a realizat din cauza reducerii receptorilor (celule capabile sa receptioneze transmisia de serotonina).
Sindromul serotonin-periculos
Sindromul serotonin este o afectiune care apare cand nivelul de serotonina din creier este prea mare. Apare cand iei simultan 2 tipuri de medicamente diferite care afecteaza serotonina. De asemenea consumul de ecstasy este legat de sindromul serotonina. Simptomele includ: halucinatii, cresterea temperaturii corpului, transpiratie abundenta, spasme musculare, voma, diaree si schimbare rapida a presiunii sanguine.
Aceasta afectiune poate fi periculoasa si necesita interventie medicala
Noutati