Acum că avem la îndemână la orice oră din zi și din noapte orice muzică ne dorim pe device-urile pe care le avem tot timpul la noi, parcă muzica live are un alt impact asupra minții și sufletului nostru.
Să mergi la un concert sau la un festival să îți asculți trupele preferate cântând în fața ta parcă este cel mai frumos lucru din lume. Desigur că îi asculți și în casă sau la căști, dar sentimentele pe care le transmit nu sunt chiar la fel.
Să asculți muzica live in Bucuresti este o mai mare plăcere mai ales când te gândești și la impactul pe care aceste concerte îl au asupra comunității. Sau, dacă nu te-ai gândit încă la acest aspect, ai ajuns în locul în care trebuie. Deoarece acum ne dorim să îți aducem în față acest aspect care este, până la urmă, unul important.
Importanța muzicii în comunitățile locale
Aici vorbim, atât despre București, care este orașul în care cu siguranță se petrec cele mai multe evenimente din România, cât și la altele mai mari sau mai mici, cu evenimente recurente sau care au loc doar o dată pe an. Orice prilej de a asculta muzică live este o sărbătoare care merită trăită la maximum.
1. Coeziunea socială joacă un rol important în viața fiecăruia dintre noi și știm prea bine că muzica aduce oamenii împreună. Indiferent de vârstă, statut social sau preferințe diverse, muzica este cea care unește și care îți dă posibilitatea să trăiești experiențe comune pe care le vei ține minte toată viața.
2. Muzica susține identitatea culturală locală mai ales dacă artiștii pe care ai ales să îi vezi cântând live sunt din România. Pe lângă iubiții interpreți de muzică populară și lăutărească, există trupe în vogă care înglobează folclorul în stilurile moderne de muzică. Toți au concerte, atât în spațiile de evenimente, cât și în cluburi și în restaurante. Tradițiile care ies tot mai mult la suprafață și cu ajutorul muzicii sunt duse mai departe într-un mod organic și astfel ne asigurăm că nu vor muri ușor.
3. Economia locală este stimulată mai ales în locațiile în care au loc evenimente mari, chiar și cu public internațional. Comunitățile pe de-a-ntregul vor ajunge să vadă beneficiile materiale odată cu venirea turiștilor în orașele lor, iar dacă este un eveniment recurent, vor simți diferențe de la an la an. Astfel, orașe și sate anonime, acum prosperă datorită concertelor și festivalurilor.
4. Calitatea vieții este îmbunătățită prin participarea la evenimente cu muzică live și cu posibilitatea de a cunoaște persoane noi, interesante cu care se pot chiar lega prietenii de lungă durată. Tensiunile emoționale pot astfel să fie mai ușor depășite și bunăstarea psihologică să fie atinsă. Este binecunoscut faptul că muzica atenuează stările de anxietate, spre exemplu.
5. Concertele cu muzică live sunt un bun prilej de a pune în evidență creativitatea artistică deoarece cei de pe scenă pot chiar să iasă din rutină, să improvizeze și să își surprindă publicul într-un mod plăcut. De asemenea, la bis pot chiar să cânte melodii care nu erau pe setlist, însă care sunt dorite de public. Toate acestea sunt căi de dezvoltare a artiștilor.
6. Implicarea tinerilor în organizarea evenimentelor cu muzică live, în calitate de voluntari și nu numai, este o bună ocazie de învățare pentru ei de la cei care au adunat experiență de-a lungul timpului. Astfel ei vor putea, la rândul lor, când se vor simți pregătiți, să organizeze propriile lor evenimente și să le dea și altora șansa să învețe și să se dezvolte.
7. Transformarea spațiilor urbane și nu numai în locuri pentru concerte și festivaluri este un lucru deosebit de important pentru comunitățile locale, deoarece au parte de dezvoltare, dar și pentru cei care vin mai de departe, deoarece au posibilitatea de a cunoaște locuri și culturi sau subculturi noi și de a se dezvolta. De asemenea, toate locațiile care au fost până la un moment dat părăsite primesc un nou scop și o nouă șansă de a le oferi celor care le vizitează noi experiențe.
Muzica live aduce lumea împreună, creează noi experiențe și și ajută comunitățile să evolueze. Participă la concerte și vei avea de câștigat, atât pe plan personal, cât și ca membru al comunităților din care faci parte.
Credite foto: unsplash.com, 14thlane.ro