Horia Virlan propune o alimentatie mai sanatoasa cu uleiul de palmier Olina
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Importatorul Render al uleiului de palmier Olina, cu sprijinul maestrului bucatar Horia Virlan, a inceput o campanie de educare a consumatorului roman pentru adoptarea unei alimentatii sanatoase.
`Studiile ne arata ca noi, romanii, suntem predispusi la o paleta foarte larga de probleme de sanatate, cauzate in principal de o alimentatie dezechilibrata¬, spune Horia Virlan. `Ce propunem noi este sa nu renuntam la deliciile pe care bucataria traditionala romaneasca ni le ofera, ci sa imbunatatim modul de preparare al acestora.¬
Olina provine din Malaezia, cel mai mare producator de ulei de palmier din lume. Este un ulei sanatos, bogat in vitaminele A, D si E. Aceasta din urma este un antioxidant natural deosebit de puternic, actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine si reduce procesul de imbatranire. Datorita acestor antioxidanti naturali, Olina are o rezistenta mare la temperaturile inalte, fiind recomandat pentru prajeli in baie de ulei. in plus, nu se arde si nu face spuma, devenind astfel uleiul ideal pentru gatit si prajit.
Fiind complet dezodorizat, uleiul de palmier nu influenteaza si nu imprumuta gustul si atributele alimentelor prajite, putand fi reutilizat. Aceasta calitate face ca uleiul de palmier sa aduca mari economii bugetului unei familii.
`Oamenii activi mananca si acum, in perioada Postului, alimente prajite corect, folosind uleiul de palmier. Deci putem mentine gradul de sanatate al hranei utilizand ulei de palmier¬, adauga Horia Virlan, care recomanda doua retete gustoase dar si sanatoase, gandite pentru o trecere echilibrata de la anotimpul rece la primavara.
Dovlecei prajiti cu sos de rosii
Dificultate **
Cost **
Sfat ¬ uleiul de prajit care rezista la temperaturi inalte (200- 230ᅡC) este uleiul de palmier. Acesta contine antioxidanti (Vitamina E), ce nu permit oxidarea acizilor grasi nesaturati.
Interesant este faptul ca acest ulei nu imprumuta gustul si aroma altor produse ce au fost prajite, deci poate fi folosit, fara probleme, spre exemplu la prajirea unor chiftele, iar apoi, dupa strecurare, la prajirea papanasilor.
Ingrediente:
¬8-9 dovlecei medii curatati de capete si spalati
¬2 catei de usturoi curatati
¬o lingura de ulei de floarea soarelui
¬o cana de ulei de palmier
¬zeama de la o lamaie
¬un pahar de faina
¬o lingura de patrunjel tocat
¬o lingura de marar tocat
¬o cana de sos de rosii
¬un fir de cimbru
¬o lingurita de sare
¬ ᅡ lingurita de piper negru macinat
Mod de preparare:
1.Taiati felii de dovlecei groase de 1 cm de-a lungul, apoi asezati-le intr-un bol si presarati sare, zeama de lamaie, usturoiul pisat si piperul macinat. Lasati sa stea la rece 20 de minute, pana lasa lichid, apoi tamponati-le cu o carpa curata.
2.Amestecati faina cu restul de sare si cu piperul macinat intr-o farfurie adanca.
3.Incingeti uleiul intr-o tigaie cu marginile inalte. Tavaliti feliile de dovlecei prin faina, apoi prajiti-le in baia de ulei, pana se rumenesc frumos pe ambele parti. Scoateti dovleceii prajiti pe hartie absorbanta.
Serviti dovleceii prajiti, presarati cu verdeata si cu sos de rosii deoparte.
Chiftelute de ciuperci
Dificultate **
Cost **
Sfat ¬ amestecul de ciuperci calite trebuie doar putin tocat, altfel se transforma in pasta.
Ingrediente:
¬1,000 kg de ciuperci
¬2 linguri de faina
¬o felie de paine
¬o lingura de marar tocat
¬o ceapa tocata
¬2 cartofi medii
¬un pahar de ulei de palmier
¬o lingurita de sare
¬un varf de cutit de piper negru macinat
¬2 linguri de ulei de masline
Mod de preparare:
1.Inmuiati painea in putina apa, apoi stoarceti-o si tocati-o marunt.
2.Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie cu marginile inalte, cu focul la putere medie.
3.Caliti ceapa impreuna cu ciupercile timp de 3-4 minute in tigaia cu ulei de masline incins.
4.Fierbeti cartofii in coaja, timp de 2-2,5 h, la foc domol, apoi lasati-i sa se raceasca si pasati-i cu o furculita.
5.Tocati foarte putin amestecul de ciuperci intr-un blender, apoi amestecati tocatura intr-un bol cu cartofii, verdeata, painea tocata si sarea impreuna cu piperul.
6.Incingeti uleiul de palmier intr-o alta tigaie cu marginile inalte, cu focul la temperatura medie.
7.Asezati faina pe o tava, apoi formati din amestecul de ciuperci chiftelute rotunde, tavaliti-le prin faina si frigeti-le in uleiul incins.
Scoateti chiftelutele pe o hartie absorbanta, iar apoi serviti-le cu sos de usturoi.
Noutati