Gletuiesti fara sa gresesti! Afla care sunt cele mai comune greseli de aplicare a gletului si devino un maestru al renovarilor

1/11163
label Diverse autorenew 14 Mar 2022, 00:00
Dintre toate mestesugurile domeniului constructiilor, gletuirea pare o treaba usoara, insa orice veteran din breasla stie ca lucrurile nu stau chiar asa. Pe langa nevoia de a obtine un finisaj profesional, efortul si timpul alocat trebuie luate in considerare pentru a fi cat mai eficient. Priceperea este, bineinteles, indispensabila, dar la fel sunt si uneltele potrivite, de inalta calitate. Vrei sa eviti o situatie catastrofala?

Iata TOP 3 greseli de evitat pentru o finisare perfecta a peretilor

Se stie ca aspectul oricarei locuinte este puternic influentat de zidărie. Gletuirea este o metoda folosita pentru a uniformiza suprafata peretilor, dar si pentru a le creste rezistenta si pentru a preveni deteriorarea lor in timp. Aplicarea vopselei lavabile, care animeaza orice incapere, este si ea dependenta de aceasta etapa, de aceea nu vrei sa faci greselile de mai jos.

1. Alegerea gletului necorespunzător

In functie de scopul urmarit, exista doua categorii principale de glet pe care trebuie sa le cunosti inainte de a te grabi sa achizitionezi primul produs de pe raft. Prima este gletul de incarcare, folosit pentru a uniformiza suprafetele denivelate, asigurand astfel o buna aplicare a vopselei. In functie de tipul sau, acesta poate spori rezistenta la umezeala si, astfel, poate preveni aparitia mucegaiului. A doua categorie este gletul de finisaj, care in general se aplica peste gletul de incarcare datorita texturii sale fine, conferind aspectul neted mult dorit. Odata ce cunosti aceste doua categorii, este bine sa verifici si continutul. Un glet pe baza de ciment, de exemplu, poate fi folosit fara probleme pe peretii exteriori, in principal datorita rezistentei la umiditate, spre deosebire de gletul pe baza de ipsos. Cel din urma nu se recomanda nici pentru finisarea peretilor din baie sau bucatarie unde nivelul de umiditate este ridicat (asta daca vrei ca mucegaiul sa fie doar pe gorgonzola din frigider). Un alt tip de glet folosit este cel pe baza de var, care nu se poate combina cu alte straturi. Daca vorbim strict de finisare, exista un al patrulea tip, respectiv gletul acrilic, care asigura un finisaj neted pentru aplicarea vopselei, dar nu acopera fisurile majore. Inainte de a incepe, asigura-te ca ai gletul potrivit si instrumentele necesare pentru un amestec consistent si omogen.

2. Folosirea instrumentelor de proasta calitate

Ai crede ca alegerea unor unelte mai ieftine te va ajuta sa economisesti bani, dar in realitate va produce costuri mult mai mari pe termen lung. Daca vrei sa obtii un finisaj profesional si durabil, trebuie sa fii gata sa investesti. Nu este nevoie sa cumperi cea mai costisitoare gletiera de pe piata, ci doar sa urmaresti care sunt distribuitorii reputați, precum marca frantuzeasca L’Outil Parfait, care inoveaza domeniul constructiilor de mai bine de 100 de ani. Singurul importator din Romania care asigura vanzarea sculelor pentru glet produse de aceasta marca este Gletiere.ro. Forma lamei, ergonomia manerului si greutatea redusa a gletierei asigura o aplicare eficienta si rapida. Profita de politica de retur avantoajoasa si convinge-te singur de rezultate.

3. Indepartarea incorecta a gletului existent

Inainte de a aplica amestecul de glet, primul pas este indepartarea cu grija a celui vechi. Este un proces minutios, de aceea rabdarea este o virtute. O miscare gresita si intregul perete se poate deteriora. Foloseste un spaclu pentru a indeparta treptat vechiul glet si vezi cat de usor se desprinde si ce material e dedesubt (caramida, tencuiala). Este o metoda ce necesita multa rabdare, insa gletuirea in sine nu trebuie sa fie consumatoare de timp. Exista diverse moduri prin care poti gletui mai repede cu instrumentele potrivite.

Inarmeaza-te cu echipamente de calitate, atentie si indemanare, iar rezultatele vor vorbi de la sine.

Sursa foto: Unsplash.com