Vitamina D este liposolubila (adica este absorbita de grasimi) si esentiala pentru asimilarea calciului, a carui depunere in oase o asigura. Este asimilata de organism din peste, oua,lapte si uleiul de peste. Soarele este cel care produce vitamina D in mod natural.
Exista 2 tipuri de vitamina D: ergocalciferolul (vitamina D2) si colecalciferolul (vitamina D3). Sunt cunoscute sub denumirea de Calcitriol si joaca un rol major in functionarea optima a catorva organe.
Beneficiile vitaminei D:
Rolul major al vitaminei D este acela de a ajuta la absorbtia calciului in oase, asadar mentine oasele puternice si protejeaza de osteoporoza. Expertii si ultimele studii spun ca vitamina D are rol in cateva alte efecte pozitive.
Studiile realizate pe mai mult de 57000 de subiecti spun ca cei care au luat pe putin 500 de UI de vitamina D sunt cu 7% mai putin predispusi sa moara, fata de cei care nu au luat zilnic acest supliment. Acest lucru se datoreaza capacitatii vitaminei D de a proteja impotriva cancerului si a sporirii imunitatii organismului.
O concentratie suficienta de vitamina D in sange te pazeste atat de raceli si alte afectiuni curente, cat si de cele pentru care ai considera ca este necesar sa te vaccinezi, ca in cazul gripei porcine. Vaccinurile ne asigura o protectie specifica fata de un anumit agresor, au insa, din pacate, si o serie de neajunsuri care incep, incet-incet, sa iasa la lumina. Iar un vaccin te apara in fata unui singur agresor sau grup restrans de agresori, in timp ce vitamina D iti asigura o imunitate crescuta fata de toti agresorii, inclusiv fata de propriul tau sistem de aparare. Ceea ce s-a inteles in urma acestor cercetari este faptul ca raspunsul optim al sistemul imun nu poate fi obtinut decat cu un nivel suficient de ridicat al vitaminei D.
Vitamina D actioneaza direct asupra sistemului genetic avand o serie intreaga de efecte ce sunt studiate in prezent. Astfel, actioneaza asupra genelor resposabile nu numai de raspunsul sistemului imun, dar si de structura oaselor, de metabolismul calciului si a cresterii si diferentierii celulare. Joaca un rol esential in vindecarea ranilor, in starea vaselor de sange, a pielii si a mucoaselor, jucand astfel un rol important in functionarea sistemului digestiv. Se evidentiaza astfel, treptat, un rol mult mai amplu si important al vitaminei D in echilibrarea si corecta functionare a intregului organism.
Un alt studiu intreprins de Universitatea din Copenhaga a evidentiat o caracteristica importanta a celulelor T. Acestea sunt tocmai asa-numitele celulele "ucigase" care trebuie sa atace si sa distruga factorii patogeni. Cercetarea a pus in evidenta ca aceste celule "ucigase" prezinta un receptor, o "antena" ce cauta sa detecteze vitamina D. In absenta acesteia, celulele T nu se activeaza, nu pornesc la atac, iar agresorul se poate desfasura nestingherit. Astfel, sistemul de aparare reprezentat de celulele T nu poate functiona decat la o concentratie suficienta a vitaminei D in sange. In absenta vitaminei D, celulele T sunt exact ca o masina careia i-ai pierdut cheia de contact. Te uiti la ea, dar nu ai cum sa o pornesti.
Necesarul zilnic de vitamina D
Este de cca 100 U.I. sau de 2,5 mcg si este asigurat, in mod normal, printr-o alimentatie echilibrata si prin expunere la lumina solara. La femei, in timpul sarcinii si a alaptarii, cantitatea de vitamina D necesara zilnic se situeaza intre 600 si 800 U.I. Cand aportul de vitamina D este insuficient, se recomanda administrarea de vitamina D farmaceutica sau de untura de peste.
Surse de vitamina D
Vitamina D exista in multe produse alimentare, atat de origine animala, cat si vegetala, dar aportul real al acestora depinde atat de provenienta alimentelor, cat si de modul lor de preparare, in alimentatia noastra curenta ele asigurand un aport cu totul insuficient. De aceea, sursa cea mai sigura o reprezinta uleiul de peste, pe care il gasiti atat sub forma de capsule, extrem de comod de administrat, cat si sub forma lichida, si care, daca este corect prelucrat, precum uleiul de peste pur islandez Lysi, este o placere sa-l consumi, pur si simplu sau in diferite preparate, precum o salata de peste si verdeturi.