"Ghidul nesimtitului"
4/4790
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Cartea "Ghidul nesimtitului", de Radu Paraschivescu, va fi lansata sambata viitoare, de Humanitas, in cadrul targului de carte "Bookfest". Volumul, scris in cheie sarcastica si umoristica, face parte din colectia comica "Rasul lumii". Radu Paraschivescu, in varsta de 46 de ani, a mai publicat romanele "Efemeriada", "Balul fantomelor", povestirile despre Bucuresti, "Bazarul bizar", iar pentru eseurile din "Fanionul rosu" a primit in 2005 Premiul national "Ioan Chirila" pentru cea mai buna carte de sport a anului.

Scriitorul, care este si editorialist la "Evenimentul zilei", spune ca a conceput in "Ghidul nesimtitului" un fals tratat despre performanta nesimtirii ca o replica la cartea "Codul bunelor maniere". Volumul "Ghidul nesimtitului", din care vom publica fragmente pana sambata, este scris pentru cei care care au avut de-a face cu mitocani. "Nesimtitul e greu de incadrat, apare peste tot, nu este permeabil la aluzii si incearca sa stampileze cu prezenta lui mediul in care traieste" - asa s-ar rezuma, intr-o singura fraza, concluziile la care indeamna lectura volumului lui Paraschivescu.

Decalogul nesimtitului

Cele 10 reguli care definesc lipsa de bun-simt
1. Fii strident. Lupta cu toate mijloacele impotriva discretiei.
2. Nu te gandi la ceilalti. Fii egocentric.
3. Patrunde pretutindeni. Nu te lasa marginalizat.
4. Fa prozeliti. O sa vezi ca nu e foarte greu.
5. Batjocoreste lucrurile grave. Practica persiflarea mai ales cand nu e cazul.
6. Arata-te opac la argumentele celorlalti. Eventual, refuza-le de plano.
7. Cauta mereu prim-planul. Incearca sa fii contaminant.
8. Evita sa-ti pui intrebari. Drumul tau e unul al certitudinilor.
9. Convinge lumea sa se plieze pe setul tau de valori. Nu accepta
compromisuri.
10. Nu uita ca marele tau dusman e bunul-simt. Combate-l cu fiecare gest si cuvant.



FRAGMENTE

"Codul proastelor maniere rutiere"
Seria de selectiuni din volumul lui Radu Paraschivescu debuteaza azi cu cateva fragmente din sectiunea dedicata proastelor "manierele" rutiere ale nesimtitului pe patru roti.

Nesimtitul si blonda


"Nesimtitul la volanul masinii personale poate fi un tanar imberb sau un cap de familie cu impozitele la zi, o beizadea judeteana sau un sef de grupa sindicala, un gigolo felin sau un aprozarist rotofei. Indiferent cum arata, de unde vine si cat castiga, el are obligatia ferma de a nu parasi codul proastelor maniere rutiere. Nesimtitului pe patru roti ii merge ca pe roate mai ales cand observa in raza de actiune profilul firav al unei vietati ofensabile. Daca se intampla cumva ca vietatea sa fie femeie, spectacolul e garantat. Iar daca femeia mai e si blonda, atunci invitatia la marlanie e subinteleasa."

"Misca, fa, din calea mea"

Din repertoriul nesimtitului rutier nu se cade sa lipseasca, de exemplu, atentionarea cu farurile. Ea este expresia nonverbala a unei somatii fara echivoc: da-te la o parte si lasa-ma sa trec. Uneori, destinatarul mesajului nu pricepe sau se face ca nu pricepe, fara ca asta sa-l inhibe pe nesimtit. Acesta repeta operatiunea. Numai ca al doilea avertisment aduce o mica modificare de registru: aprinderea farurilor e insotita de un claxonat prelung, amenintator.

Verbalizat, el se traduce astfel: "Misca, fa, din calea mea, ca te fac pasta de mici". Ei bine, s-o fereasca bunul Dumnezeu pe blonda care si asa a comis o imprudenta asternandu-se drumului sa nu se conformeze. Claxonul este apasat viril, rotile scrasnesc, farurile trec ca sfredelul prin caroseria din fata. Fibra intima a macho-ului tremura necontrolat, vestind pedepse exemplare. Nesimtitul identifica aici o forma de rezistenta muta si pregateste furios represaliile.

Cand femeia se repliaza pe banda intai spre a-i face loc, el stie ca a trece pur si simplu mai departe este o proba de indulgenta nemeritata. Prin urmare, ajunge in dreptul nefericitei fapturi, coboara geamul, o sageteaza cu priviri mustind de o scarba indignata si o descoase retoric: "Ce-i, bai, parasuta, ti-a luat tac-tu strada".

Sigur, exista si nesimtiti care pun un pret mai mic pe riposta verbala si prefera gestul neechivoc. Pentru ei, sanctiunea cea mai nimerita este un scuipat piezis spre masina de alaturi. Daca demersul nu-si atinge obiectivul, nimic nu-l opreste pe nesimtit sa mai faca o incercare si apoi o alta, pana cand stropii de saliva ajung in fine unde trebuie.

"Depasesc, deci exist"

"Un caz aparte il reprezinta nesimtitul care vrea sa te mature din cale pentru ca, imediat dupa ce te-a depasit, sa coteasca pe prima straduta sau pur si simplu sa traga pe dreapta. Cand ii simti farurile arzandu-ti ceafa, iti spui ca omul se grabeste cu un motiv anume: o intalnire pe care risca s-o rateze daca nu ajunge la timp, un caz de forta majora sau altceva asemanator.

Evident, n-ai de unde sa stii ca ai nimerit peste un nesimtit care vede viata ca pe o cursa perpetua, in care nu are voie sa se claseze al doilea. Daca nu i-o iau inainte, sunt ultimul om, iata mottoul scris pe prima pagina din cartea vietii lui. "Depasesc, deci exist", asa ar suna crezul lui transpus in termeni cartezieni."



EVENIMENTUL ZILEI