Gelozia poate fi un adevarat dusman al omului, atat in relatia cu ceilalti, cat si in relatia cu sinele.
Orice om este "inarmat" cu germenii geloziei, dozele diferind de la un individ la altul.
Potrivit specialistilor, gelozia se refera la protejarea unui lucru care iti apartine sau despre care crezi ca iti apartine.
Desi nu exista un "cartier general" al geloziei, cercetatorii spun ca responsabila pentru aparitia ei este partea stanga a cortexului frontal, care produce si emotii ca rusinea.
Un alt element ce joaca un rol un rol important in aparitia geloziei este dopamina, un hormon asociat si cu fericirea sau recompensa.
Potrivit cercetatorilor, exista 3 feluri de gelozie - cea reactiva - apare atunci cand partenerul te-a dezamagit; gelozia suspicioasa - apare atunci cand partenerul/a ca flirteaza cu o alta persoana si gelozia deziluziei - care ne determina sa actionam irational sau cu fanatism.
In momentul in care apare gelozia, practic nu mai esti capabil sa vezi altceva. Un studiu efectuat recent a scos la iveala faptul ca femeile geloase au mari probleme in a vedea anumite obiecte.
Practic, cu cat sunt mai geloase, cu atat viata lor e mai dificila.
Mai mult, gelozia poate fi un semnal perfect pentru starile de stres, iar stresul, asa cum se stie, este raspunzator pentru extrem de multe boli ce pot afecta viata oamenilor - de la boli ale sistemului imnunitar si pana la boli cardiovasculare sau chiar cancer.
Si totusi, cercetatorii spun ca un pic de gelozie nu strica, exceptand al treilea tip (gelozia deziluziei). Specialistii sustin ca gelozia ii motiveaza pe oameni sa-si protejeze legaturile care le asigura supravietuirea.
Cu alte cuvinte, gelozia face parte din viata si nu este neaparat un motiv de jena.ᅡ Studiile arata ca acele cupluri in care exista putina gelozie din cand in cand reusesc sa reziste mai mult.