In perioada 30 mai - 4 iunie, Bucurestiul a gazduit cea de-a treia editie GayFest. Punctul culminant al evenimentului a fost cu siguranta marsul, desfasurat sambata, 3 iunie. Coloana de manifestanti a pornit din strada Nerva Traian, a trecut prin Piata Unirii, Piata Constitutiei si s-a oprit in dreptul statiei de metrou Izvor.
Procesiunea s-a bucurat de participarea a 300 de homosexuali, lesbiene si travestiti dar si de prezenta unor persoane publice cum ar fi printesa Briana Caragea, aflata in permanenta in fruntea coloanei si Mircea Toma, jurnalist si Florin Buhuceanu, directorul organizatiei ACCEPT, unul dintre organizatorii evenimentului.
Aflata `in mijlocul actiunii` am luat pulsul evenimentului. Manifestatia s-a bucurat de o mare mobilizare de forte, de numerosi jandarmi si politisti ce au insotit manifestantii pentru a evita conflictele. Politistii mi-au marturisit ca nu se asteptau ca evenimentul va avea o asemenea amplitudine. Oamenii tinuti la distanta de jandarmi au incercat oricum sa-si faca simtita prezenta aruncand cu oua, scandand siinterpeland jurnalisti. Am fost intrebata de un trecator, care ar fi vrut sa se apropie `periculos de mult` de coloana, de ce eu am voie sa stau asa aproape. Raspunsul firesc a fost: `pentru ca reprezint presa`. Intrebarea care a urmat a fost daca fac parte din presa `lor`, a manifestantilor sau din presa `noastra`, cea care ii reprezinta pe `ceilalti`.
Coloana a arborat un steag rainbow de 200 de metri si a fost baricadata de masini ale jandarmeriei.
`Ar trebui sa se stie ca noi nu dorim sa atacam simbolurile pe care este cladita societatea, ci doar o forma de parteneriat civil prin care relatiile noastre sa capete o forma de identitate sociala. Nu vrem si casatorii religioase, ci doar un statut civil care sa ne dea dreptul la mostenire, de exemplu, sau, in cazul in care partenerul este bolnav si spitalele nu accepta langa el decat rude de gradul intai, sa ne putem numara printre acestea.` , a declarat Florentina Ionescu, coordonator program din cadrul Asociatiei ACCEPT.
Reprezentanti ai asociatiei au mai spus ca `festivalul este dedicat promovarii tolerantei, nediscriminarii si crearii unui spatiu public de exprimare libera.`, cuvinte care s-au putut auzi scandate si de participantii la mars.
Din pacate, romanii si-au confirmat si cu aceasta ocazie caracterul violent si lipsit de civilizatie, manifestatia incheindu-se cu un incident de violenta fizica in apropierea statiei de metru Izvor.
Cele doua `tabere` au afisat pe tot parcursul evenimentului atitudini complet diferite oferind o imagine a unei lumi in care conflictele de idei, de mentalitati nhu se poate finaliza decat in stilul romanesc consacrat, cu violenta.
Anamaria Paraschiv, Redactia Askmen.ro