Fumatori, atentie: semne care ar putea indica aparitia cancerului pulmonar
1/10995
calendar_month 24 Oct 2017, 00:00
Societatea Americană de Cancer a estimat pentru anul 2017 apariția a 222,500 noi cazuri și aproximativ 156,000 de decese cauzate de cancerul pulmonar.

Acest tip de afecțiune este deseori subestimat, simptomele apărând după un timp îndelungat. Studiile arată însă că în fiecare an cancerul la plămâni provoacă mai multe decese decât cancerul de colon, de sân și prostată la un loc.

Cancerul pulmonar este o afecțiune a plămânilor, care se caracterizează prin creșterea necontrolată a celulelor din interiorul acestora. Masa tumorală pe care acestea o formează duc la imposibilitatea alimentării cu necesarul de oxigen și cu substanțele nutritive, exercitând, totodată, o compresie asupra structurilor sănătoase din jur. Mai mult, cancerul dezvoltat la nivelul plămânilor este de natura malignă, ceea ce înseamnă că se poate extinde și asupra organelor sănătoase din jurul zonei afectate.

Care sunt tipurile de cancer pulmonar care pot fi diagnosticate?

Există doua tipuri principale de cancer la plămâni, reprezentând peste 95% din totalitatea tipurilor de cancer pulmonar.

- carcinomul pulmonar cu celule mici (sau microcelular)
- carcinomul pulmonar non-microcelular (care poate include mai multe tipuri de cancere).

In funcție de tipul diagnosticat se stabilește metoda de tratament. Cel dintâi tip poate fi tratat prin radio și chimioterapie, în timp ce pentru carcinomul pulmonar non-microcelular se face apel la chirurgie.

Cauzele dezvoltării tumorii pulmonare

Spre deosebire de celelalte tipuri de cancer, pentru care cauzele rămân deseori necunoscute, în cazul malignității pulmonare, principalul factor de risc este bine știut: fumatul. Aproximativ 80% din decesele cauzate de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat, o parte din procentajul rămas având la bază fumatul pasiv.

Alte cauze care pot duce la apariția acestei boli sunt:

- inspirarea radonului (gaz natural care poate circula prin sol și poate pătrunde în locuințe prin golurile din fundație, conducte, canalizare sau alte orificii);
- inhalarea azbestului (material utilizat în trecut pentru izolare termică și acustică);
- cauze genetice: studiile arată că șansele de a dezvolta cancer pulmonar sunt mai crescute la fumătorii care au avut antecedente în familie;
- poluarea aerului – provenit de la vehicule, industrie și centrale electrice. Expunerea prelungită la un mediu cu aerul foarte poluat este asemănatoare fumatului pasiv.

Cum sesizăm dezvoltarea cancerului la plămâni?

Conștientizarea timpurie și metodele preventive pot evita lupta cu boala într-un stadiu avansat. Conform Societății Americane de Cancer, peste 430.000 de oameni fost diagnosticați cu această afecțiune pulmonară la un moment dat, reușind să preîntâmpine avansarea bolii prin diagnosticarea acesteia la timp.

Simptome care pot indica riscul dezvoltării unei malignități pulmonare:



1. Tuse nesfârșită/cu expectorații sangvine
2. Respirație îngreunată
3. Dureri în zona pieptului
4. Șuierat ușor la respirație
5. Voce înăsprită
6. Scădere în greutate
7. Durere de oase
8. Migrene

Metode de diagnosticare

Aproximativ un sfert din pacienții investigați nu prezintă simptome sugestive în momentul diagnosticării. În această situație se face apel la radiografie, care sugerează medicului dacă există o extindere a mediastinului sau revărsat pleural.

Totodată, o altă metodă de diagnosticare se realizează prin tomografia computerizată, care poate pot oferi o imagine coerentă a situației pulmonare.

În funcție de diagnosticul primit, investigația poate merge mai departe, făcând apel la tomografia computerizată pentru a ghida bronhoscopia sau biopsia în prelevarea de mostre de tumoare pentru un examen în laborator.

Asigurare internațională de sănătate, primul pas în prevenția cancerului

De ce să combatem, când putem preveni? Multe companii de asigurare oferă acum planuri complete ce includ asigurare medicală cu acoperire până la 100% pentru a reduce costurile și a facilita accesul la îngrijire medicală la cele mai înalte standarde.

Din dorința de a susține demersul timpuriu de diagnosticare a cancerului în rândul pacienților români, dar și cercetarea oncologică, MediHelp International, împreună cu Lamp Insurance și The New European Surgical Academy (NESA) au lansat în România o nouă formă de finanțare oncologică – cardul Nesa.

Ce este cardul NESA și cum funcționează?

Cardul NESA este o soluție medicală pentru persoanele care nu dețin o asigurareinternațională de sănătate, prin care se oferă acces la 2000 de euro care pot acoperi costurile serviciilor de diagnosticare a bolii. Pentru o donație de 33 euro/an către NESA prin care susții cercetarea oncologică, pe lângă asigurarea financiară de care dispui, îl poți utiliza atât pentru consult medical, cât și pentru navigare medicală sau servicii de second opinion de la oncologii NESA.

Avantajele unui plan de asigurare de sănătate privată oferă posibilitatea utilizării lui atât către persoane fizice, cât și de către companii pentru angajații lor. Totodată, asigurarea de sănătate privată - în funcție de planul ales - oferă o acoperire anuală între 500.000 și 3 milioane de euro, pentru a accesa servicii medicale de top oriunde în lume.

Ce tipuri de servicii acoperă integral asigurarea internațională de sănătate pentru prevenirea și tratamentul cancerului?

- Spitalizare
- Medici specialiști
- Analize complete și teste de laborator pentru depistarea celulelor canceroase
- Tratament pentru cancer (spitalizare, chimioterapie și consultații asociate, radioterapie, medicamente și investigații)
- Evacuare medicală internațională de urgență

Află mai multe despre cardul NESA, beneficiile sale și cum îl poți obține pe www.medihelp.ro/medihope/nesacard, și despre asigurarea internațională de sănătate pe www.medihelp.ro.