Daca esti iubitor de natura si vietatile ei, sau iti place sa calatoresti si ti-ar placea sa te concentrezi mai mult pe lucrurile mic, fotografia macro este un hobby ideal.
Foarte indragit, acest tip de fotografie este acum mult mai accesibil datorita tehnologiei care a avansat foarte mult. Poti realiza, cu ajutorul lentilelor speciale, imagini detaliate la scara lor reala.
Mai jos iti voi dezvalui cateva trucuri si sfaturi pentru a putea transforma fotografia macro intr-un hobby veritabil. Sunt sigur ca ti s-a intamplat cel putin o data sa te opresti langa o floare speciala si sa o fotografiezi de foarte aproape. Sau o soparla sau mai stiu eu ce vietate. Asta este inceputul, insa ai nevoie de cateva sfaturi pentru a continua.
Lentilele
Pentru ca fotografia macro implica apropierea de subiect, este necesara o lentila care sa ajute fotografiere. Tehnica macro este utilizata de obicei pentru a observa diverse detalii pe care altfel, cu ochiu liber nu le poti observa. Subiectele pot fi insecte, animale mici sau plante.
Obiectivele speciale, de care aminteam mai sus, sunt numite obiective macro. Acestea au fost optimizate sa dea cele mai bune rezultate la o marire de 1:1. Unele obiective pot avea o rata de marire de pana 5:1, aducand structura si detaliile obiectelor foarte mici, ochilor de insecte, fulgilor de zapada intr-un focus extraordinar.
Tuburile de extensie macro
Aceste tuburi speciale se monteaza intre obiectiv si body-ul aparatului, nu au lentile, singura lor utilitate este de a muta lentilele mai departe de planul senzorului digital.
Teleconvertor
Acesta se va pozitiona intre body si obiectiv. Folosirea unui teleconvertor cu factor de marire de 1.4x sau 2x va ajuta la marirea subiectul fara a modifica insa distanta de lucru a obiectivului. Bineinteles ca acest procedeu va reduce cantitatea de lumina care ajunge la senzor si va obliga sa folositi timpi mai mari de expunere pentru o expunere corecta.
Profunzimea de camp
Una dintre provocarile fotografiei macro o va reprezenta cu siguranta dof-ul (profunzimea de camp). Asezarea camerei foto si focalizarea sunt foarte importante avand in vedere profunzimea de camp mica. Este rcomandat sa folosesti trepied si adaptoare pentru focalizarea macro. Acestea iti vor da voie sa corectezi foarte fin pozitia camerei sau a obiectivului. Asta daca subiectul este fix. Daca ai de-a face cu un subiect in miscare cel mai bine este sa folosesti un monopied .
Expunerea
E de preferat ca diafragama sa fie cat mai inchisa posibil. Una dintre principalele reguli de care trebuie sa tii cont in fotografia macro, din cauza profunzimii de camp foarte mici. Nu incerca sa maresti ISO-ul caci vei introduce un grad prea ridicat de zgomot in imagine. Rezultatul va putea fi foarte deranjant. Viteza de declansare va oscila in functie de subiectele pe care le fotografiezi. Depinde mult daca sunt statice sau in miscare.
Nu uita nici de balansul de alb. O setare corect a acestuia te va ajuta sa poti capta culorile reale si, in functie si de viziunea ta, iti poate usura munca din postproductie.