Fiertura pescareasca

6/6741
label Diverse autorenew 24 Oct 2025, 11:59
Daca nu ai mancat niciodata fiertura pescareasca sau bors pescaresc trebuie neaparat sa o faci. Este o experienta gastronomica intensa pe care efectiv nu o pot transpune in cuvinte. E important sa fie preparat pe loc, dupa pescuit, de preferat de oameni cu experienta. Un plus catre perfectiune l-ar aduce prepararea fierturii pescaresti chiar in Delta.

Am mers de mai multe ori in Enisala,
Sarinastuf si Sabangia si am cunoscut mai multe povesti despre
fiertura pescareasca, insa nici una nu m-a atins asa cum m-a atins
procesul de pregatirea in sine.

Pentru inceput, pestele trebuie sa fie
foarte proaspat, de preferat prins atunci pe loc. Apoi spalat foarte
putin si nu cu apa curata. Ci direct din balta. Nu vrei
sa vezi reactia pescarilor atunci cand incepi sa speli pestele la o
chiuveta..

Apoi trebuie curatat de solzi. Pentru a
fi mult mai usor, secretul este sa folosesti o razatoare. Ii tai apoi
burta si ii scoti matele si maruntaiele, in special fierea. Se
clateste iar, tot foarte usor.

Icrele se pun si ele in fiertura, dau o
aroma speciala.
Eu prefer crapul sau platica impreuna
cu ceva rapitori, de obicei salau sau stiuca si putina albitura de
rosioara. Poti adauga insa, dupa ce ai reusit sa prinzi, si ce ai la
dispozitie: bibani mai maricei, carasei cu icre cu tot sau mreana,
insa atentie mare la icrele de mreana, deoarece dau senzatii de ameteala
puternica si durere de cap. Curatati-o bine inainte.

Ca masuri relative ar fi:

  • Cam la doi litri de apa se pun o
    ceapa si se adauga o lingura mare de sare

  • Se asteapta sa dea in clocot si se
    pune pestele cat sa-l acopere zeama, adica aproximativ cinci
    kilograme. Nu pune mai multa apa.
  • Dupa douazeci si cinci de minute dupa ce incepe prima data sa
    clocoteasca, se adauga otetul, dupa gustul fiecaruia si practic ai
    cam terminat de facut fiertura.


Dupa preferinte se poate adauga ciusca
pisata peste sare si otet intr-o strachina sau cana mai mare.

Unii prefera sa manance intai carnea si
apoi zeama turnata in strachini. Altii le mananca impreuna. Acum
trebuie incercat si vazut. Stii cum e cu gusturile..

Se poate manca fiertura langa o bucata
de mamaliga aburinda sau un codru de paine bine rumenit pe foc.

Toate merg bine impreuna cu o dusca de
tarie: palinca, tuica sau vodca, dupa preferinte.

La final cand toata lumea e satula
incep povestile pescaresti din jurul focului. Ce sa zic, nu vreau sa
spulber tot misterul si sa le diminuez din atractie. Stiu insa sigur
ca nu are cum sa nu iti placa. Experientele din Delta raman mereu in
suflet si te indragostesti pentru totdeauna de locurile minunate de
acolo si incredibila lor fiertura perscareasca.