Tu ce ai face daca ai fi inchis Ai suporta sentinta sau ai lupta pentru libertatea ta riscand sa-ti pierzi viata in incercarea de evadare
In a 10-a editie a revistei Mental Floss, Jim Noles a scris un articol impresionant despre evadari celebre din inchisori precum Alcatraz si Yakutsk din Siberia.
1.Ghasr, Teheran, Iran. Pe 28 decembrie 1978 guvernul iranian i-a arestat pe Paul Chiapparone si Bill Gaylord, directori ai corporatiei Electronic Data Systems(EDS) din Texas, care la momentul respectiv lucrau in strainatate. Iranienii au adus acuzatii false EDS-ului si i-au aruncat pe cei doi barbati in rau-famata inchisoare Ghasr din Teheran. Revolutia iraniana impotriva sahului devenea din ce in ce mai hoatica, iar guvernul Statelor Unite parea neputincios in a-i ajuta.
H. Ross Perot, fondatorul EDS-ului si-a asumat responsabilitatea pentru cei doi angajati ai lui si l-a contactat pe colonelul pensionat Arthur "Bull" Simons, veteran de razboi si erou al Fortelor Speciale. Simons a refuzat plata si a adunat o echipa de sapte voluntari din cadrul firmei EDS cu care apoi a plecat spre Teheran. Dar inainte de a putea sa puna in actiune planul de salvare al celor doi barbati, revolutionarii iranieni au asaltat inchisoarea, iar in haosul produs mai multi detinuti au scapat, printre care si cei doi directori ai EDS-ului. La scurt timp dupa, s-au intalnit cu "salvatorii" lor si cu ajutorul unui angajat EDS din Iran au fugit in Turcia.
2. States Model, Pretoria, Natal (Africa de Sud). Pe 15 noiembrie 1899 luptatorii buri din colonia Natal (acum parte a Africii de Sud) au atacat un tren armat englez si in invalmaseala au capturat un corespondent de razboi pentru ziarul Morning Post. Spre deliciul lor noul captiv era curajosul si aventurosul fiu al unui lord englez- o captura ce le dadea lor o putere foarte mare. Dar o luna mai tarziu captivul burilor a scapat din inchisoarea States Model unde era tinut si a fugit in Africa de Est, atunci detinuta de portughezi. Un an mai tarziu, fostul prizonier al burilor s-a intors in Anglia unde a urmat o cariera in politica, care i-a adus in cele din urma un loc in Parlamentul britanic. A ajuns de asemenea prim ministru in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Numele lui era, bineinteles, Winston Churchill.
3.Yakutsk, Siberia. Cand Armata Rosie a lui Stalin s-a alaturat atacului lui Hitler asupra polonezilor, rusii au capturat si inchis mii de soldati polonezi. Sute au fost executati, iar restul au fost dusi in lagare in Siberia. Printre cei capturati si dusi in Siberia se afla si ofiterul Slawomir Rawicz. Acesta s-a imprietenit cu sotia comisarului si cu ajutorul acesteia el si inca sase prizonieri au scapat. A urmat o calatorie de proportii epice. Grupul polonez a fugit in Mongolia, a traversat desertul Gobi si a escaladat muntii Himalaya. Dupa 4000 de mile de calatorie ofiterul polonez si patru dintre supravietuitorii calatoriei au ajuns in India, pe atunci colonie britanica.
4. Libby, Richmond, Virginia. In timpul Raboiului Civil american 1200 de ofiteri ai Uniunii au fost inchisi in Richmond, in nou-infiintata inchisoare, Libby. Deloc surprinzator, majoritatea si-au petrecut timpul panificand o evadare. Dar dintre toate incercarile de evadare de la Libby cele mai multe si cele mai reusite au fost puse la cale de catre colonelul Thomas E. Rose.
Folosind unelte improvizate, el si cativa colegi detinuti au sapat un tunel printr-o gura de vant pana in beciul inchisorii care colcaia de sobolani si apoi in sus vreo 70 de metrii. Increzator in ruta lui secreta, colonelul Rose s-a intors pe 9 februarie 1864 si a mai eliberat 15 alti detinuti. Incurajati de succesul evadarilor anterioare inca 93 de prizonieri au urmat ruta lui Rose si au scapat. "Tunelul Stiintific" a lui Rose a fost laudat in Richmond Examiner, iar evadarea lui a fost considerata "o escapada extraordinara".
5. Alcatraz, San Francisco, California. Inchisoarea Alcatraz si-a castigat o reputatie de temut ca fiind cea mai bine pazita si fortificata inchisoare din America. Dar asta nu a descurajat multimea de detinuti care a incercat sa evadeze in nenumarate randuri din "inchisoarea de piatra". Povestea oficiala spune ca niciunul dintre acesti barbati nu a reusit, dar daca exista cativa care sa fi reusit acestia sigur sunt Frank Morris, John Anglin si fratele lui John, Clarence.
Cei trei barbati au muncit luni de zile ca sa mareasca cu grija gurile de ventilatie din celulele lor pentru a putea ajunge pe acoperis. Pe 11 iunie 1962, cei trei si-au parasit celulele si sub acoperirea noptii au ajuns pe malul pietros al insulei. Apoi s-au folosit de uniformele lor pentru a construi o pluta. Cei trei nu au fost re-capturati niciodata si au fost declarati morti in incercarea de evadare. Totusi, corpurile lor nu au fost gasite si multi cred ca acestora le-a resuit evadarea. Filmul "Evadarea din Alcatraz" a lui Clint Eastwood au fost insiprate de aventura celor trei.
Robert, redactia AskMen.ro