Esti dependent de zahar?
6/6945
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Majoritatea oamenilor nu considera dependenta de zahar la fel de grava ca cea fata de tigari sau de alcool. La urma urmei cat de periculoasa poate fi o ciocolata Insa, pentru cei care au o slabiciune pentru dulciuri, avem vesti proaste: potrivit numeroaselor studii efectuate pe marginea acestui subiect, dependenta de zahar este la fel de periculoasa ca si dependenta de droguri sau de alcool.

Toti am auzit acea voce din capul nostru care nu ne da pace si ne face sa dam fuga pana la non-stop-ul din colt la miezul noptii pentru a ne cumpara o ciocolata. Hai sa fim seriosi: zaharul ne face fericiti si majoritatea persoanelor care iubesc dulciurile vor confirma acest lucru. Suna amuzant, nu De fapt este mai adevarat decat crezi.

Esti dependent de zahar inca de la nastere. Laptele de mama este foarte dulce si in timp ce sunt hraniti, bebelusii incep sa recunoasca placerile oferite de dulciuri.

Ce ne face sa poftim

Dupa ce mancam `ceva dulce`, creierul nostru elibereaza niste substante care se numesc opioide. Aceste substante dau corpului nostru senzatia de placere intensa. Creierul recunoaste mai apoi aceasta senzatie si devine dependent de ea. Studiile au demonstrat ca exista anumite zone ale creierului nostru care devin active cand avem pofta de dulce.

S-a mai demonstrat ca aceleasi zone ale creierului uman devin active atunci cand dependentii de droguri au nevoie de drog.

Ce se intampla in corpul tau cand mananci dulciuri

Atunci cand mancam dulciuri nivelul de zahar din sange creste cauzand producerea insulinei de catre pancreas(insulina este necesara pentru a transforma zaharul in energie). Cu cat consumi mai mult zahar cu atat pancreasul secreta mai multa insulina. Dupa ce aceasta cantitate mare de insulina este secretata, nivelul sangelui scade ,ceea ce explica moleseala care urmeaza imediat dupa ce ai consumat dulciuri.

Pe langa faptul ca transforma zaharul in energie, insulina favorizeaza si depunerea grasimilor. Prin urmare cu cat mananci mai mult zahar cu atat secreti mai multa insulina si te ingrasi. Pe langa obezitate si stricarea danturii, zaharul este considerat ca fiind un factor important si in declansarea altor boli precum slabirea sistemului imunitar si diabetul.

Dupa cum am scris mai sus, zaharul genereaza eliberarea opioidelor care alimenteaza dependenta de zahar. Studii recente asupra dependentelor au aratat ca atat morfina cat si heroina au acelasi efect.

Aceleasi studii au aratat ca zaharul activeaza anumite zone ale creierului nostru care ne fac sa fim mai activi. Ceea ce inseamna ca organismul invata sa vrea si sa necesite mai mult zahar. Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de stiinta au administrat unor iubitori de dulce un medicament care blocheaza eliberarea opioidelor. La scurt timp dupa acest tratament subiectii nu au mai aratat nici un interes fata de dulciuri.

Un om consuma in medie 80 de kg de zahar pe an, ceea ce nu este surprinzator avand in vedere ca aproape toate alimentele contin zahar. Producatorii de alimente se pricep foarte bine sa introduca zaharul ca ingredient in produsele lor sub denumiri variate: fructoza, glucoza, dextroza.

Pe parcursul vietii tale probabil ca ai mancat mai mult zahar decat stii, ceea ce inseamna ca este foarte posibil ca organismul tau sa fie deja dependent. Zaharul nu ofera organismului uman nimic in afara de un scurt acces de energie. Nu contine vitamine, minerale, fibre sau antioxidanti. Si inca ceva: Zaharul ingrasa!



Ce trebuie sa fac pentru a micsora cantitatea de zahar pe care o mananc

Nu mai cumpara alimente conservate!
Mananca fructe proaspete!

Bea multa apa in timpul zilei!
Mananca proteine la fiecare masa pentru ca se digera mai greu decat carbohidratii si te fac sa te simti satul mai mult timp.

Renunta la dulciurile tale preferate pentru trei saptamani! Este foarte probabil ca dupa aceasta perioada dependenta ta sa nu mai fie asa de puternica.

Renunta la gustari!
Daca ai pofta de o gogoasa gandeste-te 15 minute inainte sa o cumperi. Este foarte posibil ca dupa aceasta perioada de intarziere sa-ti fi disparut pofta.

Alina Pavel, Redactia Askmen.ro