Efectele cafelei
6/6838
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Licoarea aflata pe locul unu in cartea recordurilor,
cafeaua, in urma studiilor recente s-a dovedit a fi de folos sanatatii.

Debordati de energie

Principalul efect al cafelei, pe langa savoarea
extraordinara, este ca va invioreaza dis de dimineata sau in oricare moment al
zilei, mareste capacitatea de concentrare si stimuleaza memeoria pe termen
scurt. Cofeina este cea responsabila pentru aceste efecte, ale carei efecte se
intind pe o perioada de doua ore. Totusi nu este indicat sa va mentineti
energia band cafea de dimineata pana seara, caci daca nevoia de repaos este
blocata incontinuu, organismul isi va forma mai multi receptori de adenozina,
cea care da efectul de somnolenta.

O mai buna memorie

Un test realizat in SUA, dupa ce s-a consumat 100 miligrame
de cofeina, adica una sau doua cesti de cafea, cei implicati in experiment
si-au putut trezolva exercitiile de perspicacitate cu o rapiditate sporita si o
exactitate superioara. Asadar, cafeaua nu numai ca ne trezeste, dar ne face si
mai inteligenti.

Sursa de antioxidanti

In special in procesul de prajire, iau nastere
antioxidantii. Acestia neutralizeaza radicalii liberi, compusii de oxigen
periculosi din organism, ceea ce inseamna ca protejeaza impotriva
aterosclerozei si a infarctului. Se presupune ca are actiune benefica in cazul
anumitor forme de cancer. Totusi, ipoteza ete inca in studiu.

Potejeaza impotriva diabetului

Consumul regulat de cafea, de pana la sase cesti pe zi,
reduce riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II. Aceasta este concluzia la
care au ajuns Frank Hu si Rob Nav Dam de la Harvard School of Public Health,
din Boston.

Diminueaza simptomele de Parkinson

Cofeina favorizeaza prezenta dopaminei in neuroni, prin
urmare atenueaza simptomele celor bolnavi de Parkinson, precum imobilitatea si
rigiditatea. Este posibila si o actiune profilactica, pentru ca s-a observat de
catre neurologul Horst Przuntek din Bochum faptul ca printre pacientii cu
Parkinson foarte putini sunt mari bautori de cafea.

Mai putin colesterol datorita filtrului

Diterpenele, acele hidrocarburi de origine vegetala care fac
sa creasca valorile colesterolului sunt mai prezente in cafeaua turceasca,
espresso si in decoctul clocotit in canile fierbator decat in cea preparata la
filtru. In randul populatiei finlandeze, mari bautori de cafea, colesterolul
din sange a scazut considerabil, dat fiind faptul ca un numar tot mai mare de
persoane prefera cafeaua la filtru. O ceasca de cafea la filtru contine in
medie 80 miligrame de cofeina.