Echipamentul de protectie, materiale si intrebuintari
1/10996
calendar_month 26 Oct 2017, 00:00
Echipamentul de protecție este proiectat să reziste la utilizarea constantă, oferind utilizatorului un nivel optim de siguranță. De aceea, atât îmbrăcămintea cât și încălțămintea de protecție sunt realizate din materiale rezistente la uzură, naturale sau sintetice.

De la jachete la bocanci de protecție, îmbrăcămintea de protecție pentru munca de zi cu zi trebuie să reziste la uzură, abraziune și murdărie.

Bumbacul gros sau tercotul din bumbac și poliester sunt alegerile cele mai populare. Pentru o durabilitate crescută, îmbrăcămintea de protecție poate dispune de întărituri din poliester aplicate în zonele predispuse la uzură: coate, genunchi, șezut.

În funcție de aplicația unde va fi folosită, îmbrăcămintea de protecție poate beneficia de tratament antistatic sau ignifug. În special la lucrul cu metal sau sticlă topită, proprietățile ignifuge sunt o cerință obligatorie.

Croiala îmbrăcămintei de protecție este de asemenea un criteriu important: scopul este de a crește utilitatea acesteia, fără a sacrifica nivelul de confort oferit utilizatorului. Nu în ultimul rând, fermoarele și capsele rezistente, buzunarele multiple și găicile pentru unelte sunt elemente de nelipsit.

O pereche trainică de încălțăminte de protecție trebuie să reziste în primul rând la purtarea zilnică. Pielea de bovină este o opțiune potrivită, fiind atât durabilă, cât și îndeajuns de flexibilă.

Bocancii de protecție din piele sunt o soluție pentru majoritatea aplicațiilor. Totuși, talpa încălțămintei de protecție este prima barieră împotriva riscurilor de accidentare. Realizată fie din cauciuc nitrilic ori din poliuretan, aceasta este gândită pentru o durabilitate superioară încălțămintei casual.

Rezistența la abraziune, alunecare și contactul cu hidrocarburi se numără printre avantajele acesteia. Pentru un plus de siguranță, încălțămintea de protecție poate dispune de bombeu și lamelă antiperforație.

Aceste elemente oferă protecția necesară la impact sau la obiecte ascuțite care pot străpunge talpa bocancilor de protecție, în special în mediile de lucru industriale.

Nu în ultimul rând, atât încălțămintea cât și îmbrăcămintea de protecție trebuie inspectate regulat, după fiecare utilizare.

Pentru a asigura o durată de viață și un nivel de protecție constant, echipamentele de protecție trebuie întreținute conform indicațiilor producătorului.