Despre ratia alimentara
6/6990
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Metabolismul bazal variaza in functie de o serie de factori cum sunt: marimea, forma si compozitia biochimica a corpului, varsta, sexul, sarcina si lactatia, starea de nutritie si clima, starile patologice. Cheltuiala de energie este dependenta de varsta.
Necesitatile calorice ale copiiilor, exprimate pe kilogram greutate, sunt mai mari decat ale adultilor, deoarece o parte din substantele alimentare sunt utilizate pentru crestere. Metabolismul bazal scade progresiv de la nastere pana la batranete ceea ce face ca intre 25 si 45 de ani necesitatile calorice sa scada cu cate 3 % pentru fiecare 10 ani.
Dupa 45 de ani, cheltuielile minime de energie scad cu 7,5 % pentru fiecare 10 ani. Se constata ca deosebirile de metabolism in functie de sex, apar la 3- 4 ani si se accentueaza la pubertate, cand cheltuielile de energie se micsoreaza mai repede la fete decat la baieti, datorita existentei unei proportii mai mari de lipide si a unei mai slabe dezvoltari musculare la fete.
In perioada sarcinii, cheltuielile minime de energie cresc, cu 10- 30 %, paralel cu dezvoltarea fatului, acest proces reprezentand un fenomen de adaptare a organismului matern la noile solicitari.
Lactatia determina si ea intensificarea proceselor metabolice, cheltuiala de energie fiind in aceasta perioada mai mare cu 15- 20 %. Cercetarile efectuate la influenta climei asupra metabolismului bazal au aratat ca frigul si umiditatea intensifica cheltuielile energetice cu 6 - 8 %, pe cand climatul cald le micsoreaza cu 9 - 10 %.

Componentele ratiei alimentare
Substantele nutritive nu se pot inlocui reciproc in ceea ce priveste valoarea nutritiva a ratiei alimentare. Astfel 1 g de glucide furnizeaza tot atatea calorii ca si 1 g de protide (circa 4 calorii), dar acestea din urma nu au ca rol primordial cel energetic, ci de crestere si reparare. Ratia zilnica de protide (proteine) trebuie sa furnizeze 13- 18 % din caloriile ratiei de intretinere.
Astfel, un adult de 70 de kg si 1,70 cm inaltime in 24 de ore are nevoie de circa 70 g protide, din care 50 % trebuie sa fie aduse de alimente de origine animala: lapte, branza, carne, peste sau oua, restul fiind acoperit de protidele de origine vegetala din fainoase si legume. Ratia lipidica intr-o alimentatie echilibrata, trebuie sa furnizeze circa 25- 30 % din calorii. Sursa lipidelor este bine sa fie mixta, cu preferinta pentru lipidele vegetale.
Ratia glucidica reprezinta principala sursa de energie a organismului trebuind sa acopere circa 50- 55 % din valoarea calorica total. Trebuie combatuta ideea de a consuma dulciuri concentrate si rafinate in cantitate mai mare de 50 g zahar pe zi intrucat aceste alimente, alaturi de abuzul de paine determina cresterea frecventei diabetului, obezitatii si ateromatozei.
Necesitatile zilnice de elemente minerale sunt acoperite printr-o alimentatie mixta, variata.Cantitatile zilnice de elemente minerale sunt:
Clor: 5 - 7 g
Sodiu: 4 g
Calciu: 3 - 5 g
Fosfor: 1- 2 g
Sulf: 1- 2 g
Zinc: 10- 15 mg
Fier: 10 -12 mg
Cupru: 3- 4 mg
Magneziu: 3,5 mg
Fluor: 0,5- 1,5 mg
Iod: 0,15- 0,30 mg.
Un adult sanatos care consuma zilnicjuamtate de litru delapte sau iaurt si are un regim variat continand fructe si legume, isi acopera necesarul de calciu.