Dante si chipul sau cel nou

8/8782
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00


In viata oricarui barbat exista o femeie care ii marcheaza viitorul. Asa s-a intimplat si cu Dante. Intreaga sa copilarie si tinerete au fost ampretate de intilnirea poetului cu Beatrice, cea care avea sa-i fure inima. Nimeni si nimic nu a reusit sa aibe o rezonanta mai puternica in opera lui Dante, precum frumoasa Beatrice. Istoricii care au studiat viata lui Dante nu au putut spune clar daca sentimentele au fost reciproce.

Personajul Beatrice are doua componente. Una care tine de sufletul lui Dante si de dragostea pe care i-a purtat-o poate toata viata. Cea de a doua este femeia-simbol care a devenit practic spiritul lui Dante, regasit in Viata Noua dar si in Divina Comedie - o trilogie inceputa in tinerete dar pe care autorul o termina cu putin timp inainte de a muri.

L-a compatimit Beatrice sau chiar l-a inteles pe marele scriitor Cine poate sti...
Dante s-a indragostit de frumoasa florentina pe la varsta de 10 ani. Abia daca o zarise, ca tanarul Dante avea s-o poarte in suflet toata viata. Se pare ca cei doi nu s-au intilnit decat de trei ori in viata lor si nu si-au vorbit niciodata. Nascuta in 1266, Beatrice era deja maritata cu Simone dei Bardi in 1283. In iunie 1290, muza lui Dante se stinge din viata. Filosoful incepe sa-si scrie marea opera abia dupa moartea celebrei Beatrice.

Dante Alighieri este cel mai mare scriitor al Evului Mediu. Se casatoreste dupa 5 ani de la moartea iubitei sale, Beatrice Pontinani. Gemma Donati ii da trei fii. Trimis in exil in 1302, Dante moare departe de Florenta, leaganul marii lui iubiri. Savantii de la Universitatea din Bologna au demarat inca din anii 1920 un proiect de reconstituire a chipului marelui filosof, reper in istoria universala. La finele proiectului, Antropologul Giorgio Grupponi a spus ca "trasaturile exterioare ale poetului sunt diferite de esenta lui psihologica". Asadar, Dante-omul real si Dante, descris in lucrarile de arta ale vremii, se deosebesc fundamental. Pentru crearea versiunii plastice a fetei lui Dante si a portretului lui virtual, savantii au utilizat craniul poetului.

Potrivit Agentiei France Press, nasul lui Dante Alighieri era mult mai fin decat forma acvilina pe care o stim din desenele epocii lui. Cercetatorii italieni au stabilit ca primele portrete ale poetului au fost facute dupa descrierea subiectiva a lui Boccacio: "Chipul sau era prelung, cu nasul acvilin (...), maxilarul puternic si o expresie melancolica si ganditoare". Ulterior acestea au suferit noi modificari, facute de celebrul pictor italian Rafael. Asa a iesit un alt Dante cu chipul si mai ascutit. Abia acum, Giorgio Gruppioni si Fabio Frassetto care au folosit craniul lui Dante si programele grafice moderne 3D, au reusit sa recompuna fata reala a marelui poet, indragostit de frumoasa Beatrice pana dincolo de moarte.

Cornelia Dimofte, redactia Askmen.ro