Cum sa te lasi de fumat?

7/7359
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00


In fiecare an, in noaptea de Revelion imi spun: "De la 12 noaptea nu mai fumez." Ce-i drept, un moment mai potrivit de a te lasa de fumat nici nu cred ca exista. E inceput de an, inceput de luna si daca se intampla sa fie si inceput de saptamana cu atat mai bine. Dupa cum, probabil, ti-ai dat seama, nu am reusit niciodata sa ma las cu adevarat, insa nu am incercat metode auxiliare precum: plasturi, pastile, guma de mestecat sau hipnoza. In schimb m-am documentat pentru fiecare in parte.



Plasturele
Este prezent pe toate rafturile farmaciilor fiind unul dintre cele mai raspandite produse care te pot ajuta sa renunti la fumat. Scopul plasturelui nu este acela de a inlatura disconfortul provocat de lipsa fumatului ci de a-l ameliora. Astfel simptomele tale vor fi mai usor de indurat, dar nu vor disparea complet. Cred ca stii deja ca el elibereaza mici doze de nicotina in organism menite sa le inlocuiasca pe cele furnizate de tigara.

Cat de eficient este
Trebuie folosit zilnic timp de trei luni, iar studiile efectuate asupra acestui tip de produs au fost incurajatoare pana in acest moment. Cei care nu au reusit sa se lase de fumat cu ajutorul lui au renuntat la plasture cu mult timp inainte de termenul recomandat. Nu uita insa ca tot ce conteaza este sa iti doresti sa te lasi de fumat si sa ai multa vointa. "The power is yours!"

Pastila
Este relativ noua pe piata tratamentelor care te ajuta sa te lasi de fumat si vine sub forma unui antidepresiv. Se elibereaza numai pe baza de reteta si te va ajuta sa suporti mai usor simptomele "sevrajului".

Cat de eficienta este
Studiile arata ca este mai eficienta decat inlocuitorii de nicotina precum plasturii si guma de mestecat. Sunt cunoscute cateva dintre efectele secundare ale acesteia cum ar fi senzatia de gura uscata si insomnia. Avantajul acesteia este ca se utilizeaza foarte usor si ca nu contine nicotina, neprovocand dependenta.

Guma de mestecat
Contine o doza mica de nicotina care te poate ajuta atunci cand simti nevoia sa fumezi. Datorita cantitatii reduse de nicotina vei resimti in continuare consecintele renuntarii la fumat insa mai putin intense.

Cat de eficienta este
La fel ca si plasturii si guma de mestecat trebuie folosita trei luni pentru a avea efectul scontat. Avantajul acesteia este faptul ca poti mesteca ori de cate ori vrei, ceea ce inseamna ca iti poti doza singur nicotina si iti va pastra mintea si gura ocupata toata ziua.

Hipnoza
Aceasta metoda are menirea de a-ti stopa nevoia de a fuma actionand asupra subconstientului. Multi oameni afirma ca este o metoda foarte eficienta dar nu exista studii care sa ateste acest lucru.

Acupunctura
Este bazata pe o veche tehnica medicala chinezeasca care stimuleaza punctele energetice ale corpului. Desi nu exista studii care sa ateste eficienta acestei metode cei care au folosit-o afirma ca este una dintre cele mai bune metode de a renunta la tutun. Nu sunt cunoscute efectele secundare ale acupuncturii si daca iti doresti cu adevarat sa te lasi de fumat merita sa incerci.

Efectele negative ale fumatului sunt cunoscute si este imbucurator sa stii ca exista atatea metode si produse care te pot ajuta sa renunti la tigari. Specialistii recomanda folosirea acestora in combinatie cu terapia de grup pentru a fi cat mai eficiente. Fiecare incercare de a renunta la fumat sporeste sansele succesului.

Victor, Redactia AskMen.ro